Μαγική εικόνα: Χειραγώγηση διά μέσω της απόκρυψης – Μια δημοσκόπηση από την Ανατολική Ουκρανία

(Ανάρτηση στο λογαριασμό μου στο fb στις 20 Απριλίου 2014)

Σε μια από τις τελευταίες παραγράφους του χθεσινού άρθρου του Reuters με τίτλο Surrender talks set with separatists in Ukraine as standoff lasts into Easter μαθαίνουμε ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου για την εφημερίδα Zerkalo Nedeli λιγότερα από τα δύο τρίτα των ανθρώπων στις νοτιότερες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα ψήφιζαν υπέρ μιας ρωσικής εξουσίας και λιγότεροι από ένα τέταρτο υποστηρίζουν την κατάληψη των δημοσίων κτιρίων στις περιοχές τους από ενόπλους. 

Το ενδιαφέρον στο άρθρο του Reuters έγκειται στο ότι ενώ είχε πρόσβαση στη δημοσκόπηση και προφανώς τη θεώρησε αρκετά έγκυρη και αξιόπιστη ώστε να μεταφέρει αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο, δεν αναφέρει τα υπόλοιπα ευρήματα της.

Από μόνο του το μοναδικό εύρημα της δημοσκόπησης που επιλέγει να αναφέρει το άρθρο του Reuters αφήνει να εννοηθεί ότι η πλειονότητα των κατοίκων στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας ούτε ρωσική εξουσία θέλει στην περιοχή, ούτε συμφωνεί με την κατάληψη των κτιρίων, συμπερασματικά, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνεται να εννοηθεί ότι η κινητοποίηση εκεί στερείται νομιμοποίησης.  

Το ότι υπάρχει δημοσκόπηση μου κίνησε το ενδιαφέρον, το ότι το Reuters μετέφερε μόνο αυτό το στοιχείο από τα αποτελέσματά της μου κίνησε την περιέργεια.

Ευτυχώς ζούμε στην εποχή του Ίντερνετ. Βρήκα τη δημοσκόπηση στα ρωσικά και με τη βοήθεια του google translate τη διάβασα στα αγγλικά και μεταφέρω εδώ κάποια από τα βασικά συμπεράσματά της. Από το σύνολο των 33 ερωτήσεων αναδύεται μια αρκετά λεπτομερής εικόνα για τη νοτιοανατολική Ουκρανία και τις πεποιθήσεις των κατοίκων της.

Η έρευνα με τίτλο «Απόψεις και γνώμες του πληθυσμού της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, Απρίλιος 2014» διενεργήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου μεταξύ 8-16 Απριλίου 2014 και δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου στην εφημερίδα Zerkalo Nedeli. Τα δεδομένα είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού (ηλικίας από 18 ετών και άνω) καθεμίας από τις 8 περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Ουκρανίας (Οδησσός, Νικολάεφ, Κέρσον, Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Δνιπροπετρόβσκ, Ζαπορίτσια, Ντονέτσκ). Συνολικά έγιναν 3.232 συνεντεύξεις (1.476 τηλεφωνικές και 1.756 προσωπικές), τουλάχιστον 400 από κάθε περιοχή.

Μετέφρασα και μεταφέρω τις πιο ενδιαφέρουσες κατ’ εμέ από τις συνολικά 33 ερωτήσεις-απαντήσεις της δημοσκόπησης, αναφέροντας σε % το μέσο όρο των απαντήσεων για τις νοτιοανατολικές περιοχές και όχι κάθε μίας περιοχής ξεχωριστά.

Για τη νυν και πρώην ηγεσία της Ουκρανίας

Αναφορικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ (ερ.1.1), το 32.1 δεν θεωρεί νόμιμη την εξουσία του, το 18.7 μάλλον δεν την θεωρεί νόμιμη και το 16.6 είναι σίγουρο ότι η εξουσία του είναι παράνομη (=σύνολο 67.4). Το 15.1 δηλώνει ότι είναι δύσκολο να αποφανθεί, εν μέρει τη θεωρεί νόμιμη και εν μέρει παράνομη και το 13.7 θεωρεί την εξουσία του νόμιμη.

Αναφορικά με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενουκ (ερ.1.2), το 32.0 είναι σίγουρο ότι η εξουσία του δεν είναι νόμιμη και το 17.6 μάλλον θεωρεί ότι δεν είναι νόμιμη (=σύνολο 49.6).

Αναφορικά με το κοινοβούλιο (ερ.1.3) το 23.3 είναι σίγουρο ότι η εξουσία του δεν είναι νόμιμη και το 13.5 ότι μάλλον δεν είναι νόμιμη (=σύνολο 36.8), ενώ το 20.7 είναι σίγουρο και το 21.6 κυρίως πιστεύει ότι η εξουσία του κοινοβουλίου είναι νόμιμη(= 42.3)

Στην ερώτηση (ερ.2) αν θεωρούν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, το 51.7 απαντά σίγουρα όχι και το 18.1 μάλλον όχι.

Μεϊντάν (ερ.3)

Το 46.0 θεωρεί ταγεγονότα του Μεϊντάν του περασμένου χειμώνα ένοπλο πραξικόπημα που διοργάνωσε ηαντιπολίτευση μέσω της Δύσης. Το 41.7 τα θεωρεί διαμαρτυρίες πολιτών ενάντιαστη διαφθορά και την τυραννία της δικτατορίας του Γιανουκόβιτς.

Δεξιός Τομέας (ερ.8)

Στο ερώτημα (8.1) πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη δήλωση ότι «ο Δεξιός Τομέας είναι μία από τις δεκάδες περιθωριακές ομάδες χωρίς ειδικό βάρος και επιρροή στην κυβέρνηση αλλά πρέπει να αφοπλιστεί», 30.6 συμφωνεί απόλυτα, το 24.0 δυσκολεύεται να αποφανθεί και το 22.1 μάλλον συμφωνεί.

Στο ερώτημα (8.2) πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη δήλωση ότι «ο Δεξιός Τομέας είναι ένας σημαντικός στρατιωτικός σχηματισμός με επιρροή στην κυβέρνηση και συνιστά απειλή για τους πολίτες και την ακεραιότητα της χώρας», το 32.6 συμφωνεί απόλυτα, το 20.3 μάλλον συμφωνεί και το 20.1 δυσκολεύεται να αποφανθεί.

Πηγές ανησυχίας

Στο ερώτημα (ερ.11) τί είναι αυτό που σας προκαλεί περισσότερη ανησυχία σήμερα, οι απαντήσεις είναι:43.1 η ανεξέλεγκτη ληστεία (ανομία? ο όρος είναι bandistry) στη χώρα, 39.2 η κατάρρευση της οικονομίας, 31.7 η απειλή του εμφυλίου, 24.6 η μη καταβολή μισθών και συντάξεων,19.7 η διακοπή των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, 19.1 η άνοδος του εξτρεμισμού και του εθνικισμού, 18.6 ο κίνδυνος απώλειας της εργασίας, 16.9 η απειλή εισβολής της Ρωσίας, 16.8 η αδιαφορία της κεντρικής κυβέρνησης για τα προβλήματα των νοτιοανατολικών περιοχών.

Συγκεκριμένα βήματα

Στο ερώτημα (ερ.12) ποια συγκεκριμένα βήματα προσδοκάτε από την κεντρική κυβέρνηση για να διατηρηθεί η ενότητα της χώρας, οι απαντήσεις είναι: 37.8 αφοπλισμός και διάλυση των παράνομων εξτρεμιστικών ομάδων, 23.0 επανέναρξη του (οικονομικού και πολιτικού) διαλόγου με τη Ρωσία, 22.4 ξεκάθαρος σχεδιασμός της οικονομίας στα νοτιοανατολικά (υποστήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής), 19.5 εγκαθίδρυση μόνιμου δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στις νοτιοανατολικές περιοχές και την κεντρική κυβέρνηση, 17.6 πρόωρες προεδρικές εκλογές, 16.3 απεμπλοκή της εξουσίας από την εθνικιστική και εξτρεμιστική ρητορική, 15.2 ισορροπημένη πολιτιστική πολιτική σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες και τη νοοτροπία/ψυχοσύνθεση των κατοίκων στα νοτιοανατολικά, 14.5 πρόωρες βουλευτικές εκλογές, 11.8 ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας, 11.0 εισαγωγή μιας δεύτερης επίσημης γλώσσας κλπ.

Κατάληψη κτιρίων από ενόπλους

Στο ερώτημα (ερ.13.1) αν υποστηρίζετε ή όχι τις ενέργειες των ενόπλων που κατέλαβαν διοικητικά κτίρια στην περιοχή σας απαντούν: το 60.1 σίγουρα όχι, το  16.7 μάλλον όχι, το 10.4 εν μέρει ναι εν μέρει όχι, το 6.0 μάλλον ναι, το 5.7 σίγουρα ναι.

Στο ίδιο ερώτημα με κλειστές απαντήσεις (ερ.13.2): το 61.4 λέει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν δικαιολογεί την κατάληψη από ενόπλους των διοικητικών κτιρίων, όλα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται μέσω της διπλωματίας. Το 17.3 λέει ότι οι ενέργειες αυτές μπορούν να δικαιολογηθούν επειδή κατά την εξέγερση στο Κίεβο και στις δυτικές περιοχές συνέβη το ίδιο. Το 17.1 λέει ότι η κατάληψη κτιρίων μπορεί να δικαιολογηθεί επειδή δεν υπήρχε κανένας άλλος τρόπος να προσελκύσουν την προσοχή της κεντρικής εξουσίας στα προβλήματα της περιοχής.

Μεγάλες επιχειρήσεις και εθνικοποιήσεις

Στο ερώτημα (ερ.15.1) αν θεωρείτε ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να δοθεί εξουσία στις μεγάλες επιχειρήσεις, το 25.4 απαντά ότι σίγουρα δεν υποστηρίζει την εμπλοκή εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου στην εξουσία και το 15.6 ότι μάλλον δεν την υποστηρίζει (=σύνολο 41.0) . Αντίθετα,το 14.4 σίγουρα υποστηρίζει και το 17.0 μάλλον υποστηρίζει την εμπλοκή τους(=σύνολο 31.4). Ένα 25.0 δυσκολεύεται να αποφανθεί, εν μέρει συμφωνεί-εν μέρει διαφωνεί.

Στο ερώτημα (ερ.15.2) ποια άποψη σας βρίσκει περισσότερο σύμφωνους σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ολιγάρχες στην Ουκρανία, το 41.2 απαντά ότι πρέπει να εθνικοποιηθεί μόνο η περιουσία που απέκτησαν παράνομα, το 24.3 ότι πρέπει να εθνικοποιηθεί όλη η περιουσία που κατέχουν και το 14.4 ότι δεν πρέπει να εθνικοποιηθεί η περιουσία τους, αλλά ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για την παράνομα αποκτηθείσα περιουσία τους.

Ρωσία-Ουκρανία

Αναφορικά με το ερώτημα αν συμφωνείτε ότι η Ρωσία παρενέβη παράνομα στα εσωτερικά της Ουκρανίας (ερ.16.2), το 54.1 απαντά ναι, το 32.0 απαντά όχι και το 12.8 ότι είναι δύσκολο να απαντήσει. Στο ερώτημα (16.3) αν συμφωνείτε ότι η Ρωσία οργάνωσε αποσχιστικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις διοικητικών κτιρίων στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το 41.1 απαντά όχι, το 38.3 απαντά ναι και το 19.1 λέει ότι είναι δύσκολο να απαντήσει. Στο ερώτημα (16.4) αν πιστεύετε ότι η Ρωσία δικαίως προστατεύει τα συμφέροντα των Ρωσόφωνων στα νοτιοανατολικά, το 49.9 απαντά όχι, το 32.6 απαντά ναι και το 16.1 λέει ότι είναι δύσκολο να απαντήσει. Στο ερώτημα (16.6) συμφωνείτε ότι η Ρωσία κάνει τα πάντα για την προσχώρηση της Ουκρανίας, το 40.7 απαντά ναι, το 35.0 απαντά όχι και το 22.2 λέει ότι είναι δύσκολο να απαντήσει.

Στο ερώτημα (ερ.17) αν θεωρείτε πιθανή  την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας, το 26.6 απαντά μάλλον ναι, το 20.0 δυσκολεύεται να αποφανθεί, το 19.7 απαντά σίγουρα ναι, το 17.3 απαντά μάλλον όχι και το 14.8 απαντά σίγουρα όχι.

Στο ερώτημα (ερ.18) αν υποστηρίζετε ή εναντιώνεστε στην είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, το 58.4 απαντά σίγουρα δεν την υποστηρίζω, και το 15.9 μάλλον δεν την υποστηρίζω. Το 6.1 απαντά ότι μάλλον την υποστηρίζει και το 5.6 ότι σίγουρα την υποστηρίζει. Ένα 11.8 δηλώνει ότι είναι δύσκολο να αποφανθεί κι ένα 2.2 αρνείται να απαντήσει.

Στο ερώτημα (ερ.20.1) ποιες θα θέλατε να είναι οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, το 74.5 απαντά οι δύο χώρες πρέπει να είναι ανεξάρτητα αλλά φιλικά κράτη με ανοικτά σύνορα και χωρίς βίζες, το 14.6 απαντά ότι οι σχέσεις τους πρέπει να είναι όπως και με τις άλλες χώρες – με κλειστά σύνορα και βίζες και το 8.4 απαντά ότι πρέπει να ενωθούν σ’ ένα ενιαίο κράτος.

Στο ερώτημα (ερ.20.2) αν υποστηρίζετε ή όχι την άποψη ότι η περιοχή σας πρέπει να αποσχιστεί από την Ουκρανία και να προσαρτηθεί στη Ρωσία, το 53.7 απαντά σίγουρα όχι, το 16.0 μάλλον όχι, το 12.5 δυσκολεύετε να αποφανθεί, το 8.3 μάλλον ναι και το 7.1 σίγουρα ναι.

Στο ερώτημα (ερ.21) αν είστε έτοιμοι να βγείτε να υποστηρίξετε διαδηλώσεις υπέρ της προσάρτησης της περιοχής σας στη Ρωσία, το 76.5 απαντά όχι, το 13.6 απαντά ναι και το 8.1 λέει ότι δυσκολεύεται να αποφανθεί.

Στο ερώτημα (ερ.22) αν εισέβαλαν ρωσικά στρατεύματα στη νοτιοανατολική Ουκρανία τι από τα παρακάτω σκοπεύετε να κάνετε, το 46.9 απαντά ότι σκοπεύει να μείνει σπίτι και να μην ανακατευτεί, το 20.9 να αντισταθεί ένοπλα στον επιτιθέμενο, το 20.5 δυσκολεύεται να αποφανθεί, το 7.0 να καλωσορίσει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, το 2.5 αρνείται να απαντήσει και το 2.1 απαντά ότι σκοπεύει να προσχωρήσει στο ρωσικό στρατό.

Στο ερώτημα (ερ.23) τι από τα παρακάτω σας έλκει στη Ρωσία, το 35.2 απαντά τίποτα,το 25.7 η οικονομική σταθερότητα, το 25.3 οι υψηλοί μισθοί και συντάξεις,  το 21.2 η σταθερότητα εξουσίας (πολιτική σταθερότητα), το 13.4 ο πολιτισμός, το 7.9 δυσκολεύεται να αποφανθεί, το 3.8 απαντά άλλο και το 1.9 αρνείται να απαντήσει.

Κριμαία

Στο ερώτημα (ερ.26) με ποια από τις ακόλουθες δηλώσεις αναφορικά με την Κριμαία συμφωνείτε περισσότερο, το 44.3 επιλέγει το «η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι αποτέλεσμα παράνομης προσάρτησης» και το 43.0 επιλέγει το «η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης θέλησης του λαού της Κριμαίας». Το 11.5 δηλώνει ότι είναι δύσκολο να αποφανθεί και το 1.3 αρνείται να απαντήσει.

Στο ερώτημα (ερ.27.2) αν συμφωνείτε ότι η Κριμαία χάθηκε εξαιτίας της ανικανότητας και της αναποφασιστικότητας της εξουσίας, το 44.2 συμφωνεί απόλυτα, το 21.8 μάλλον συμφωνεί, το 17.8 δυσκολεύεται να αποφανθεί, το 5.8 μάλλον διαφωνεί, το 5.1 διαφωνεί πολύ και το 5.2 αρνείται να απαντήσει.

Στο ερώτημα (ερ.28) ποιοι από τους παρακάτω ευθύνονται για την απώλεια της Κριμαίας, το 61.6 απαντά η κεντρική μεταβατική εξουσία, το 23.8 απαντά η αποσχιστική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Κριμαίας, το 19.0 απαντά η Ρωσία,το 6.8 απαντά οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ένα 6.6 απαντά ότι δεν ξέρει/δυσκολεύεται, ένα ακόμη 6.6 αρνείται να απαντήσει και ένα 3.1 απαντά άλλο.

Μορφή πολιτεύματος – Συνταγματική αναθεώρηση

Στο ερώτημα (ερ.29) τη μορφή από τις παρακάτω πρέπει να έχει η Ουκρανία, το 45.2 απαντά ενιαίο καθεστώς, αλλά με αποκεντρωμένες εξουσίες και διευρυμένα δικαιώματα για τις επαρχίες, το 24.8 απαντά ομοσπονδοποίηση, το 19.1 απαντά ενιαίο καθεστώς με τις επαρχίες να διατηρούν τα ίδια δικαιώματα που έχουν και τώρα, ένα 8.8. απαντά δεν ξέρω κι ένα 2.0 αρνείται να απαντήσει.

Στο ερώτημα (ερ.31) ποιος κατά τη γνώμη σου πρέπει να αποφασίσει τις βασικές αρχές του Συντάγματος της Ουκρανίας σχετικά με την κυβέρνηση, τις εξουσίες της κεντρικής διοίκησης και των επαρχιών, τις γλώσσες κλπ, το 87.7 απαντά η ίδια η Ουκρανία και το 6.3 απαντά η Ουκρανία με τη συμμετοχή της Ρωσίας, ενώ το 3.3 δυσκολεύεται να αποφανθεί. Ένα 0.9 αρνείται να απαντήσει, ένα άλλο 0.9 απαντά η Ουκρανία με τη συμμετοχή της ΕΕ και των ΗΠΑ κι ένα 0.8 απαντά η Ουκρανία με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

ΕΕ ή Ρωσία; 

Στο ερώτημα (ερ.32) τι θα ψηφίζατε αν γινόταν δημοψήφισμα για το αν η Ουκρανία πρέπει να μπει στην ΕΕ ή στην Τελωνειακή Ένωση με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, το 46.8 θα ψήφιζε υπέρ της τελωνειακής ένωσης με τη Ρωσία, το 24.7 υπέρ της εισόδου στην ΕΕ, το 14.8 δεν θα συμμετείχε στο δημοψήφισμα και το 12.3 δυσκολεύεται να αποφανθεί.

Advertisements

Hit the box !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s