Οι λαοί νικούν με το όπλο στο χέρι – Γάζα 2014

(Αναρτήθηκε στο intifadagr στις 24 Ιουλίου 2014)

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες, ασκώντας πίεση στη Χαμάς να αποδεχθεί ένα κατά τι τροποποιημένο σχέδιο της Αιγύπτου, αλλά η αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας ξεκαθαρίζει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι δεν χύθηκε μάταια το αίμα των Παλαιστινίων για να μετατραπεί σε μελάνι μιας προδοτικής συμφωνίας υποχώρησης χωρίς εγγυήσεις για άρση του αποκλεισμού και για βελτίωση της ζωής όσων θρηνούν τους ανθρώπους που έχασαν, δηλαδή όλων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλοι σύμμαχοί τους στη Μέση Ανατολή, αναδιαμορφώνουν την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου προς την κατεύθυνση της διαβεβαίωσης της Χαμάς ότι θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανάγκες της Λωρίδας της Γάζας, αν η οργάνωση σταματήσει την εξαπόλυση ρουκετών. Η πληροφορία αποδίδεται από τη WSJ σε Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, προωθείται ένα σχέδιο δύο σταδίων. Σε πρώτη φάση το Ισραήλ και η Χαμάς θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις επόμενες μέρες. Σε δεύτερη φάση, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα συνομιλίες για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης της φτωχοποιημένης και πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας. Αυτό είναι το σχέδιο που φέρεται να συζητούσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για «πάνω από δύο ολόκληρες ώρες» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη και για μία ώρα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη. Ο Κέρι αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι το Σαββατοκύριακο, είπαν οι αξιωματούχοι.

Προσφορά κινήτρων στη Χαμάς, όπως οικονομική βοήθεια, κατά τι πιο ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και χαλάρωση των περιορισμών στην κυκλοφορία των ανθρώπων – αυτό προαλείφεται να είναι το «σχέδιο». Έστω κι έτσι το σχέδιο αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση του Ισραήλ, εκτός και αν, «εικάζει» η WSJ, ελέγχεται η εφαρμογή του ώστε να μένουν έξω τα όπλα ή, Ή εκτός κι αν αφοπλιστεί η Χαμάς…

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι «μάλωσαν» τον Νετανιάχου ότι «το παρατράβηξε» στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να πετύχει τους στόχους του από την έναρξη της επίθεσης στις 8 Ιουλίου 2014. Δεν γνωρίζουμε τον επιτρεπόμενο αριθμό νεκρών στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων του, δεν καθορίστηκε…

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάλ δήλωσε από το Κατάρ την Τετάρτη ότι το κίνημά του είναι διατεθειμένο να κάνει μία «παύση» για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά απαίτησε εγγυήσεις ότι θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά συμφέροντα της Γάζας με το άνοιγμα των εμπορικών διόδων στη Λωρίδα και τη χαλάρωση των οικονομικών περιορισμών εις βάρος των ηγετών της Χαμάς. Η WSJ αναφέρει και μια αυτολεξεί δήλωσή του: «Δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία δεν τερματίζει τον αποκλεισμό του λαού μας και δεν αποτίει σεβασμό στις θυσίες του. Όλοι θέλουν να αποδεχτούμε μια εκεχειρία και μετά να διαπραγματευτούμε για τα δικαιώματά μας. Αυτό το απορρίπτουμε».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, «η στρατιωτική ισχύ της Χαμάς» –και εν γένει όλων των ένοπλων τμημάτων της Παλαιστινιακής αντίστασης τα οποία η δυτική προπαγάνδα και το συγκεκριμένο άρθρο συστηματικά αποκρύβουν στο πλαίσιο προσπάθειας «δαιμονοποίησης» των Ισλαμιστών της Χαμάς και απόκρυψης του κοινού τρόπου δράσης και τις συμπράξεις με τις ένοπλες πτέρυγες των κοσμικών αριστερών κυρίως κομμάτων της Παλαιστίνης- δυσχεραίνει τις «προσπάθειες για εκεχειρία», καθώς χαλυβδώνει τον αταλάντευτο πόθο της Παλαιστινιακής αντίστασης για άρση του αποκλεισμού, την κύρια, πρώτιστη απαίτησή της, και απαράβατη
προϋπόθεση κάθε συνδιαλλαγής.

Η αυτοκαταστροφική απόφαση του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα να κλιμακώσει την επίθεση εξαπολύοντας και χερσαία επιχείρηση, άλλαξε τους όρους της εμπλοκής φέρνοντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα πεδίο μάχης πολύ οικείο στους μαχητές της αντίστασης και πολύ ξένο σ’ εκείνους. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού αναγνώρισαν αυτή την εβδομάδα –σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ- ότι οι ικανότητες της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ήταν απροσδόκητες. Οι μαχητές της Χαμάς είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και καλύτερα εκπαιδευμένοι απ’ ότι ήταν στις προηγούμενες συγκρούσεις του 2009 και του 2012 «δήλωσε ανωνύμως Ισραηλινός αξιωματικός του στρατού». Οι ένοπλοι μαχητές χρησιμοποιούν μια στρατηγική αποφυγής, στηριζόμενοι σε ελεύθερους σκοπευτές και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να χτυπήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις αντί να εμπλέκονται μαζί τους σε μάχες σώμα με σώμα, κατά τις οποίες θα βρίσκονταν σε πολύ μειονεκτική θέση, αναφέρει ο αξιωματικός. Έχουν διεισδύσει στο Ισραήλ μέσα από πέντε διασυνοριακά τούνελ, ακόμη και την ώρα που ο στρατός προωθείται για να καταστρέψει άλλα, επισημαίνει το άρθρο.

Ειδικά η Χαμάς έχει και μία ακόμα νίκη, αναφέρει το δημοσίευμα, αντιστεκόμενη στην τωρινή επίθεση, μετασχημάτισε την υποβόσκουσα δυσαρέσκεια μεταξύ των κατοίκων της Γάζας σε οργή εναντίον του Ισραήλ και παραθέτει τη δήλωση του 44χρονου δημοτικού υπαλλήλου στο Χαν Γιουνίς, Τάμερ Αμπού Νοκέρα που περιγράφει τον εαυτό του ως επικριτή της Χαμάς «ο Θεός να τους ευλογεί που αντιστέκονται».

Είναι γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι ΗΠΑ ασκούν τόση πίεση στο Ισραήλ. Η πίεση αυτή σχηματοποιήθηκε μέσα από την απαγόρευση των πτήσεων, που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον εσωτερικό μύθο της απρόσβλητης αδιασάλευτης κανονικότητας του Ισραήλ, ακόμη κι όταν εξαπολύει μονομερώς πόλεμο, και δευτερευόντως αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό του. Σχηματοποιείται επίσης μέσα από τις εντελώς κούφιες «σκληρές» δηλώσεις και διαπιστώσεις ιθυνόντων του ΟΗΕ που φοβερίζουν με νέες έρευνες για εγκλήματα πολέμου, λες και οι τελευταίες έγιναν σεβαστές… Αλλά διαφαίνεται και μέσα από την αδιόρατη αλλαγή στάσης στα καθεστωτικά αμερικανικά ΜΜΕ, που αυτή τη φορά επιτρέπουν την προβολή αποκρουστικών εικόνων σφαγιασθέντων Παλαιστινίων υποδαυλίζοντας την οργή ακόμη και των άλλοτε ανυποψίαστων. Οι διπλωματικές πιέσεις που ασκούνται στο Ισραήλ πίσω από κλειστές πόρτες και οι μετατοπίσεις στο συσχετισμό δυνάμεων διαρρέονται σε άρθρα όπως αυτό της WSJ και συνιστούν επακόλουθα και μοχλό πίεσης για την κοινή γνώμη του Ισραήλ.

Η προώθηση της Αιγυπτιακής πρότασης, η πίεση που ασκείται στη Χαμάς για να την αποδεχτεί –από τις εκεί κλειστές πόρτες δεν υπάρχουν αναφορές, δεν ξέρουμε τι υπόσχονται ή απειλούν το Κατάρ και η Τουρκία- δεν εξασφαλίζει απολύτως τίποτα στους Παλαιστινίους, κανέναν από τους όρους που απαιτεί η αντίσταση. Η χαλάρωση δεν είναι άρση του αποκλεισμού. Οι Παλαιστίνιοι σύμφωνα με αυτό το σχέδιο θα συνεχίσουν να βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας, έτσι θα περνά ό,τι θα περνά στο θύλακα, για να γλιτώσουν προσωρινά μόνο τις λίμνες του αίματος. Αυτό που δεν υπολόγισε κανείς φαίνεται, είναι ότι εδώ και πάνω από 60 χρόνια κολυμπούν σε αυτές τις λίμνες οι Παλαιστίνιοι κι έχουν μάθει να μην πνίγονται όσο κι αν ασφυκτιούν. Έχουν μάθει να κωπηλατούν σε κοινές βάρκες και μάλιστα τώρα διαφαίνεται και το ενδεχόμενο να χαράξουν κοινή ρότα. Τώρα θα υποχωρήσουν; Τώρα που καταφέρουν τόσο καίρια πλήγματα στον κατακτητή τους κι έχουν στο πλάι τους τους λαούς του κόσμου όλου; Δεν θα υποχωρήσουν ποτέ, κι αν εξαναγκαστούν σε τακτική υποχώρηση θα επανακάμψουν, το Παλαιστινιακό αυτό έχει αποδείξει. Δεν θα κλείσει, αν δεν κλείσει δίκαια.

Γεωργία Μυλωνάκη
Δημοσιογράφος
Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα

Advertisements

Hit the box !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s