Συμπεράσματα από μια συγκέντρωση ή «Όταν οι εργαζόμενοι απογοητεύονται και οι συνδικαλιστές λοιδωρούν τους εργαζόμενους»

(Αναρτημένο στο fb στις 12 Ιουνίου 2014)

Την Τετάρτη 11 Ιούνη 2014, πραγματοποιήθηκε έξω από την Ελευθεροτυπία η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία κάλεσε η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, μετά από συνεννόηση  που είχε προηγηθεί με εργαζομένους της ΧΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία της.

Επιτροπή των συγκεντρωμένων με εκπροσώπους από τα παρόντα σωματεία –και την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ- ανέβηκε στο κτίριο και συναντήθηκε και με εκπροσώπους της εταιρίας “ΤρίτηΌψη” που έχει αναλάβει την επανέκδοση της εφημερίδας. Επόμενη συνάντηση των εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιουνίου στις 3μμ στην ΕΣΗΕΑ, ενώ σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ για όλα τα εκκρεμή επιδόματα.

«Είμαστε λίγοι»

Διάχυτη ήταν η γκρίνια των συγκεντρωμένων ότι στην κινητοποίηση δεν πήραν μέρος πολλοί εργαζόμενοι. Και έτσι είναι. Ήμασταν περίπου 100 εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι, κυρίως από το ΠΑΜΕ οι δεύτεροι, από το σύνολο των 800+ εργαζομένων της ΧΚΤ. Αν οι παρόντες στην κινητοποίηση εργαζόμενοι έβγαλαν την απογοήτευή τους και αυτό είναι θεμιτό -αν και παρακάτω θέλω να εξηγήσω ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα- μερίδα συνδικαλιστών έβγαλε το μένος της σε ανακοινώσεις στις οποίες βρίζει και λοιδωρεί τους εργαζόμενους που δεν συμμετείχαν.

Βρίζοντας λοιπόν τους εργαζόμενους

Στο κείμενο των Financial Crimes, το κείμενο του αυτόπτη μάρτυρα κάνει μια μακροσκελή αναφορά στις αστυνομικές δυνάμεις  «υπήρχε δύναμη δύο αστυνομικών που φύλαγε το κτίριο από τους διαδηλωτές», «κάλεσε τους μπάτσους να φυλάνε το κτίριο μη και γίνει κανα ντου…», «το αίσχος, αστυνομικοί να προστατεύουν επιχείρηση που κρατά τρία χρόνια απλήρωτους τους εργαζόμενους της από εργαζόμενους που διεκδικούν το δίκιό τους.».

Εδώ θέλω να σημειώσω ένα πράγμα, πήγα κατά τις 2.15, τους αστυνομικούς δεν τους είδα. Δεν αμφισβητώ το συνάδελφο, αφού το γράφει έτσι είναι και την άλλη φορά είχε κληθεί η αστυνομία, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια υπερβολή εδώ, στο χώρο και στο βάρος που αφιερώνεται στα δύο όργανα της ΕΛΑΣ που ήταν κλεισμένα στο θυρωρείο πίσω από την τεράστια δίφυλλη πόρτα και για τα οποία ενημερώθηκα διαβάζοντας τη μαρτυρία του. Ειδικά όταν αυτό χρεώνεται στους εργαζόμενους: «Φαντάζομαι πως οι συντάκτες της σημερινής Ελευθεροτυπίας της Τρίτης Όψης θα χύσουν τόνους μελάνι για την επέμβαση των ΜΑΤ κατά των απλήρωτων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αμφιβάλλω αν θα πουν λέξη για το αίσχος, αστυνομικοί να προστατεύουν επιχείρηση που κρατά τρία χρόνια απλήρωτους τους εργαζόμενους της από εργαζόμενους που διεκδικούν το δίκιό τους. Τι να πει κανείς…» ενώ είναι ηλίου φαεινότερον πως ήταν απόφαση της ιδιοκτησίας. Τώρα αν μια παράταξη θέλει να ταυτίζει τους επί έξι μήνες απλήρωτους εργαζόμενους με αυτόν που τους αφήνει απλήρωτους, αυτό είναι δικό της θέμα. Πόσο μάλλον όταν και δικά της μέλη είναι συντάκτες της σημερινής Ελευθεροτυπίας της Τρίτης Όψης.

Τέλος πάντων, ο αυτόπτης μάρτυρας των FC, σε ένα κειμενάκι 4 παραγράφων, εκ των οποίων τις 3αφιερώνει στην παρουσία της αστυνομίας, καταλήγει εκφράζοντας το μένος του εναντίον σχεδόν όλων των εργαζομένων που δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση: «Όσο για τη συγκέντρωση φαίνεται πως οι περισσότεροι από τους 850 εργαζόμενους της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ έχουν καβάτζα… Δεν εξηγείται αλλιώς η αδιαφορία τους να κατέβουν στη συγκέντρωση που καλούσε η Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων».

Το άλλο κείμενο που βρίζει τους εργαζόμενους είναι της Ανασυγκρότησης, με τίτλο «Παρά ένας εκατό (…99) μαζί με τους αλληλέγγυους σε σύνολο 800+…».

Ο συντάκτης του κειμένου εξηγεί ως εξής γιατί η πλειονότητα των εργαζομένων της ΧΚΤ δεν συμμετείχε στην κινητοποίηση: κάποιοι επειδή είναι «εργοδοτικοί και οι εθελόδουλοι, ούτως ή άλλωςδεν μετέχουν συνειδητά στις όποιες εκδηλώσεις για διεκδίκηση δεδουλευμένων» οι υπόλοιποι; «Για τους υπόλοιπους απλήρωτους της Χ.Κ.Τεγόπουλος θα πρέπει να υποθέσουμε ότιπρέπει να υπάρχει ακόμη αρκετό “λίπος” και μετά από περίπου τριάντα (30) μήνες χωρίς δεδουλευμένα και αποζημιώσεις» ή «να το αποδώσουμε σε εξυπνάδα και στο κλασικό “δεν γαμιέται, πού να τρέχω τώρα, κάποιος μαλάκας θα τρέξει για μένα”». Στο ΥΓ καταλήγει «ας το ομολογήσουμε: Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΜΜΕ – ειδικότερα οι και αυτοαποκαλούμενοι “λειτουργοί” – έχουν ταυτιστεί συνειδητά ή ασύνειδα με τους εκδότες -εργοδότες. Και η ταύτιση αυτή, εκ του αποτελέσματος, τους “δικαιώνει”». 

Συνάδελφοι είστε σοβαροί; Είστε συνδικαλιστές που θέλετε να καταγράφεστε στην Αριστερά και αυτός είναι ο τρόπος που απευθύνεστε στους εργαζόμενους που δεν συμμετείχαν σε ένα κάλεσμα το οποίο εσείς ούτε καν εξαγγείλατε, απλώς στηρίξατε;

Όσοι δεν κινητοποιήθηκαν είναι (αθροιστικά): εκείνοι που έχουν καβάτζα, είναι εργοδοτικοί και εθελόδουλοι, έχουν «λίπος», είναι εξυπνάκηδες που θέλουν να τρέχουν οι άλλοι γι’ αυτούς, είναι ταυτισμένοι με τους εκδότες – εργοδότες; Εν συντομία θα πω απλώς ότι ντρέπομαι για την ανεπάρκειά σας και θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όσους συναδέλφους διάβασαν αυτές τις ανακοινώσεις και να ξεκαθαρίσω ότι μπορεί να είμασταν μαζί στην κινητοποίηση, αλλά τις απόψεις μας τις χωρίζει απύθμενη άβυσσος.

Τα άλλα σωματεία;

Στο κάλεσμά της, η ΠΕΛ ζητούσε, μεταξύ άλλων, από τις υπόλοιπες ενώσεις του ΤΥΠΟΥ, τα σωματεία στον κλάδο του χαρτιού, να πάρουν αποφάσεις αλληλεγγύης και στήριξης και με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΧΚΤ. Ήταν παρόντα άλλα σωματεία και συνδικαλιστες, βασικά από το χώρο του ΠΑΜΕ και ήρθε και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, μπορεί να ήταν και άλλοι που δεν γνωρίζω.

Ακούστηκε, και γράφτηκε, ότι η επιλογή της ημέρας ήταν κακή επειδή ήταν η επέτειος του μαύρου στην ΕΡΤ. Ωστόσο, πρώτον, η ανακοίνωση της ημέρας της κινητοποίησης έγινε μία εβδομάδα νωρίτερα και κανείς δεν εγκάλεσε την ΠΕΛ για την επιλογή της ημέρας, ούτε καν το μέλος των Financial Crimes που παραβρέθηκε στη συζήτηση. Ούτε τις επόμενες μέρες ζητήθηκε να αλλάξει η ημερομηνία. Είναι λίγο περίεργο λοιπόν να βγαίνει εκ των υστέρων κείμενο που λέει «Στηρίζουμετο απολύτως δίκαιο αίτημα, αλλά όχι τη λάθος ημέρα της κινητοποίησης, αφού όλα τα σωματεία των ΜΜΕ συμμετείχαν στη στάση εργασίας και τη διαδήλωση για τον ένα χρόνο από το “μαύρο” στην ΕΡΤ, με εξαίρεση συνδικαλιστές από το ΠΑΜΕ ΜΜΕ που πήγαν στην Ελευθεροτυπία, ενώ η συγκέντρωση θα μπορούσε να γίνει μια μέρα πριν ή μετά, ώστε να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε σχέση με τη διαδήλωση για την ΕΡΤ, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί και με επιπλέον παρουσίες.».

Στο επίδικο τώρα, σε ποια κινητοποίηση στην «Ε» είχαμε επιπλέον παρουσίες στο παρελθόν; Σε γ.σ. που είχαμε καλέσει συνδικαλιστές, στη συγκέντρωση τροφίμων και στο πάρτυ ενίσχυσης. Αυτά αναφορικά με τις όποιες αυταπάτες μας. Δεύτερον, ποια συγκέντρωση άλλων εργαζομένων πήγαν να στηρίξουν οργανωμένα εργαζόμενοι της ΧΚΤ; Καμία, εκτός από μία φορά στο Alter και όσους εργαζόμενους από το εργοστάσιο πήγαν μια 1η Μάη στη Χαλυβουργεία μετά από κάλεσμα της ΠΕΛ. Στη χθεσινή συγκέντρωση για την ΕΡΤ ζήτημα να πήγαν πέντε εργαζόμενοι της ΧΚΤ, σίγουρα όχι πάνω από 10 και όχι επειδή επέλεξαν να είναι στο κάλεσμα στην «Ε», αφού δεν ήταν ούτε εκεί.

Τα σωματεία από την άλλη ορθώς έριξαντο βάρος τους στην ΕΡΤ, αλλά μία ανακοίνωση στήριξης δεν μπορούσαν να βγάλουν; Ακούστηκε χθες πως έβγαλαν, ωστόσο ούτε στην ΕΣΗΕΑ, ούτε στην ΠΟΕΣΥ υπάρχει ανακοίνωση για τη χθεσινή συγκέντρωση στην «Ε». Γιατί;

Γιατί ήμασταν λίγοι;

Αυτή η σημείωση γίνεται περισσότερο για τους καλούς συναδέλφους που ήρθαν και απογοητεύτηκαν, ή που αισθάνονται άσχημα που το είπαν σε άλλους 7 και ήρθαν μόνοι οι τρεις. (Τρεις στους επτά συναδέλφισα είναι για μπράβο!). Μετά βγήκαν και οι ανακοινώσεις από FC και Ανασυγκρότηση και βλέπω στην ομάδα μας στο fb ότι φούντωσε η απογοήτευση.

Ήμασταν λίγοι; Ήμασταν περίπου 100. Και πάλι καλά! Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι μαζευτήκαμε στη συζήτηση στην οποία αποφασίστηκε το κάλεσμα, καταφέραμε να συγκεντρωθούμε αρκετοί. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλειονότητα των εργαζομένων της ΧΚΤ δεν βρίσκεται ούτε στην επανέκδοση της «Ε», ούτε στην «ΕφΣυν» (ζήτημα να είναι 200+ από τους 800+ της πάλαι ποτέ ΧΚΤ στις δύο εφημερίδες) αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Η πλειονότητα των εργαζομένων είτε βρίσκεται αλλού, είτε βρίσκεται σπίτι της, πάντως σίγουρα δεν βρίσκεται σε κάποιο μαζικό εργασιακό χώρο στον οποίο να μπορεί –δυνάμει- να συντονίσει τον όποιο αγώνα της. Αν προστεθεί σε αυτό και η κοιλιά που έγινε στις όποιες κινητοποιήσεις και στα καλέσματα σωματείων και παρατάξεων, φυσικά η όποια δυναμική είχε αναπτυχθεί το 2011-2012 έχει εξανεμιστεί και ξεκινάμε πάλι από το μηδέν.

Ή μήπως ξεκινάμε υπό το μηδέν; Για να δούμε, εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την απογοήτευσή τους από την κάλυψη που είχαν από τα σωματεία τους και από τον τρόπο που κινήθηκαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και οι παρατάξεις. Οι μεν του εργοστασίου θεωρούν ότι η ΠΕΛ δεν βοήθησε αρκετά με τα επιδόματα και τις επισχέσεις και η αλήθεια είναι ότι ενώ εκκρεμούν πολλά επιδόματα ανεργίας και επίσχεσης είχε καιρό να εξαγγελθεί σχετική κινητοποίηση. Οι πιεστές και οι παρατάξεις τους είχαν σκληρές αντιδικίες για τους πλειστηριασμούς. Οι δημοσιογράφοι κατηγορούν τόσο τους συνδικαλιστές που ματαίωσαν τις απεργιακές εκδόσεις και στήριξαν απροκάλυπτα και αποκλειστικά την ΕφΣυν, όσο και τους συνδικαλιστές που έβαλαν πλάτη στην επανέκδοση μέσω Τρίτης Όψης αλλά και στη συνέχεια δεν όρθωσαντο ανάστημά τους στην απληρωσιά των έξι μηνών εκεί, αλλά και την αθέτηση των υποσχέσεων για προσλήψεις και επαναλειτουργία του εργοστασίου. Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως βίωσαν τις αντιδικίες μεταξύ των σωματείων αναφορικά με τα ποσά που συγκεντρώθηκαν από τα πρώτα κερδισμένα ασφαλιστικά. Όλοι οι εργαζόμενοι, και ειδικά η πλειονότητα που δεν χώρεσε στις δύο επανεκδόσεις, βίωσαν την εγκατάλειψή τους από τα σωματεία αναφορικά με τη δυνατότητά τους για επιβίωση στη συνέχεια. Κανένα κοινό κάλεσμα δεν υπήρξε για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι 800+ και καμία υποστηρικτική ενέργεια δεν εξαγγέλθηκε για τους ασθενέστερους αυτών.  Κερασάκι όλων αυτών, να βγαίνουν μετά από τη μία κοινή κινητοποίηση που οργανώθηκε μετά από τόσο καιρό ανακοινώσεις σαν τις δύο προηγούμενες. Που να αναλύεις τους λόγους και τα λάθη τώρα… ας βρίσουμε το βολεμένο πόπολο… Ευκολάκι καταστροφικό για μας τους ίδιους. Είναι άμοιροι ευθυνών οι εργαζόμενοι; Όχι, αλλά ας τους αποδώσουμε αυτές που τους αναλογούν κι όχι τον ουρανό με τ’ άστρα παραλείποντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα.

Όλα αυτά είναι παθογένειες του συγκεκριμένου αγώνα, αλλά και πολλών άλλων, ειδικά στα ΜΜΕ, αλλά αν αρχίσουμε να αναλύουμε τα της συνδικαλιστικής πολυδιάσπασης και γραφειοκρατίαςτου κλάδου και των συγκρουόμενων πολιτικών συμφερόντων των σωματείων και των παρατάξεών τους αυτό το κείμενο θα γίνει διατριβή…. 

Να κάτσουμε σπίτι μας λοιπόν;

Συνάδελφοι, όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν δεν έγιναν και δεν γίνονται ερήμην μας. Στα όποια σωστά και στα όποια λάθη έγιναν βάλαμε το λιθαράκι μας είτε με την παρουσία μας, είτε με την απουσία μας, είτε με την ανοχή μας. Το θέμα είναι ότι διανύσαμε μία διαδρομή και μαζί και χωριστά και βγάλαμε όλοι τα συμπεράσματά μας μέσα απ’ αυτήν. Έχουμε έναν ακόμη λόγο, μετά την απόφαση της πτώχευσης, να προσπαθήσουμε, όλες οι “τάσεις”, να βρούμε μια κοινή συνισταμένη ώστε να μη χάσουμε κι άλλα απ’ όσα ήδη έχουμε χάσει. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αποφασίσουμε για τον εκπρόσωπο στο σύνδικο. Μην ξεχνάτε ότι εκκρεμούν επιδόματα. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να συντονιστούμε ώστε να μάθουμε αν κάποιοι από τους 800+ έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και πρέπει να διεκδικήσουμε συλλογικά την κάλυψη των αναγκών τους.

Έχουμε λοιπόν δύο επιλογές, ή να αρνηθούμε να συμμετέχουμε σε όποια κινητοποίηση, μάζωξη, συζήτηση, επικρίνοντας τα όσα λάθη έγιναν και όντας πεπεισμένοι ότι θα επαναληφθούν, ή να είμαστε παρόντες, διεκδικητικοί και ελέγχοντας τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα οργανωθούμε καλύτερα. Δεν θα γίνει αύριο, θα γίνουν διαφορετικά λάθη και τα όποια αποτελέσματα εξαρτώνται από μας τους ίδιους και μόνο. Η άλλη επιλογή τί προσφέρει;

ΥΓ: Μαρία, έχουμε δρόμο μπροστά μας, μην απογοητεύεσαι.

ΥΓ2: Σταματήστε να βρίζεστε στο fb

Advertisements

Hit the box !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s