Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη

 Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις γίνονται τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την επί 18 ημέρες συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους της. Οι κινητοποιήσεις καταστέλλονται βάναυσα από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις που κάνουν χρήση πραγματικών πυρών, μεταλλικών σφαιρών με λαστιχένια επικάλυψη, δακρυγόνων, ενώ καταγράφηκε και περιστατικό δολοφονίας διαδηλωτή από έποικο. Δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες.

Το βράδυ της Παρασκευής χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις της «Ημέρας Οργής» που καλέστηκαν από όλα τα παλαιστινιακά κόμματα και παρατάξεις σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, στη Βηθλεέμ, την Τουλκάρεμ, τη Τζενίν, τη Νάμπλους, το Σαλφίτ και δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στη Χουβάρα, στο Μπέιτ Ούμαρ, στη Χεβρώνα, στο Χαλχούλ, στο Μπιλαϊν, στη Ραμάλα, στο Τουκού, στο Αλ Αρούμπ και στην Ιερουσαλήμ.

Μία μέρα πριν, το βράδυ της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση από την έναρξη της Δεύτερης Ιντιφάντα, κατά την οποια πάνω από 20.000 Παλαιστίνιοι έκαναν πορεία προς το ισραηλινό τσεκπόιντ της Καλάντια, κοντά στη Ραμάλα. Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις χτύπησαν τη διαδήλωση με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος κι ένας ακόμη να κηρυχθεί «κλινικά νεκρός», ενώ πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή πως οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη είναι μια «φυσική επέκταση της γενναίας αντίστασης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας» και κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Μέχρι τη δύση του ηλίου την Παρασκευή

Στα προσφυγικά του Αλ Αρούμπ βόρεια της Χεβρώνας, νεκρός έπεσε μόλις πριν τη δύση του ηλίου ο 28χρονος Αϊντ Αμπντ Αλ Καντίρ Φαντχελάτ. Σύμφωνα με τον συντονιστή της Ερυθράς Ημισελήνου ο Φαντχελάτ πυροβολήθηκε με αρκετές σφαίρες στο στήθος και τον ώμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χεβρώνας, αλλά πέθανε πριν φτάσει στην εντατική. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά, και 22 με μεταλλικές σφαίρες με λαστιχένια επικάλυψη, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά από διαδήλωση αλληλεγγύης στη Γάζα.

Στο Μπέιτ Ούμαρ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 900 άνθρωποι. Ο 47χρονος Χάσεμ Αμπού Μαρία, που δούλευε με την οργάνωση Defense for Children International – Palestine, πυροβολήθηκε στο στήθος και πέθανε λίγο αργότερα, πυροβολήθηκε περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη της διαδήλωσης. Ο 30χρονος Σουλτάν Αλ Ζαακίκ, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ο 35χρονος Αμπντ Αλ Χαμίντ Μπρεγκέθ πυροβολήθηκε στο στήθος από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και υπέκυψε στα τραύματά του. Και οι τρεις θα κηδευτούν σήμερα στο κοιμητήριο του Μπέιτ Ούμαρ, δίπλα στο οποίο έχει αναγερθεί ισραηλινός πύργος επιτήρησης.

Στο χωριό Χουβάρα κοντά στη Νάμπλους, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν Ισραηλινοί έποικοι και στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. Ο 18χρονος Χάλεντ Άζμι Χάλεντ Γιούσεφ σκοτώθηκε από πυρά εποίκου που πέρασε με αυτοκίνητο μέσα απ’ τη διαδήλωση, πυροβολήθηκε απευθείας στο στήθος, ανέφερε ρεπόρτερ του Μαάν, άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που έφτασαν μετά στο σημείο, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις, σκοτώνοντας άλλον ένα Παλαιστίνιο, τον 22χρονο Ταγιέμπ Αμπού Σεχάντα.

Στο χωριό Μπιλάιν ο 17χρονος Φάντι Φάντχελ Αλ Χατίμπ πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής με πραγματική σφαίρα στο στομάχι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Φωτιές ξέσπασαν στα χωράφια του χωριού από κάνιστρα δακρυγόνων και δεκάδες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Στο Μπέιτ Φατζάρ κοντά στη Βηθλεέμ, ο Νάσρι Μαχμούντ Τακατάκα, 16 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο χωριό.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο

Στη Τζενίν, σχεδόν 10.000 άνθρωποι πήραν μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας προς το τσεκπόιντ Τζαλαμέ, βόρεια της πόλης. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Νεκρός έπεσε ο Μπάσεμ Σάφι Σαντεκ Αμπού Ρομπ από την Καμπάτια και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών κάποιοι έφεραν πολύ σοβαρά τραύματα στα μάτια και στο στήθος και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Νάμπλους.

Στην Τουλκάρεμ, χιλιάδες πορεύτηκαν προς το τσεκπόιντ Νετάνια, δυτικά της πόλης και ξέσπασαν συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες.

Στη Βηθλεέμ, περίπου 3.000 πήραν μέρος στη διαδήλωση που ξεκίνησε από την Πλατεία Μανγκέρ και κατέληξε στην περιοχή του Τύμβου της Ραχήλ, όπου το Τείχος περνάει μέσα από τις βόρειες γειτονιές της πόλης. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν αργά την Παρασκευή συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες ώρες του Σαββάτου. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στα χωριά Αλ Γουαλάτζα και Τουκού κοντά στη Βηθλεέμ όπου δεκάδες νέοι αντιμετώπισαν τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όπλα με σιγαστήρες για να χτυπήσουν διαδηλωτές.

Στη Νάμπλους, χιλιάδες συμμετείχαν στην κινητοποίηση που ξεκίνησε από το Μπέιτ Ντατζάν ανατολικά της πόλης και στο Μπέιτ Φουρίκ ξέσπασαν συγκρούσεις στο τσεκπόιντ Μπίτα.

Πηγές: intifadagr , maannews και maannews, η φωτογραφία είναι από το fb από τη διαδήλωση της Πέμπτης στη Ραμάλα προς το ισραηλινό τσεκ πόιντ της Καλάντια

Advertisements

Hit the box !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s