Ανοχή τέλος. Ο μακαρθισμός επελαύνει στην ισραηλινή κοινωνία

Η έντονη αποδοκιμασία ενός καθηγητή στο ισραηλινό πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν που τόλμησε να συνδέσει σε μία πρόταση όλα τα θύματα της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα χωρίς διάκριση, προκάλεσε έντονες εθνικιστικές αντιδράσεις. Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο αναφέρει το σχετικό Editorial της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz της 31ης Ιουλίου 2014. Ούτε απροσδόκητο, συμπληρώνει η πραγματικότητα.

Ο καθηγητής του δικαίου Hanoch Sheinman στο πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν έστειλε ένα e-mail στους δευτεροετείς φοιτητές του, για να τους ενημερώσει ότι επειδή είχαν διαρραγεί οι συνθήκες της ασφάλειας στην καθημερινότητα πολλών φοιτητών, θα προστίθονταν μία ακόμα μέρα στο τελευταίο εξάμηνο του μαθήματός του. Ο Sheinman ξεκίνησε την ηλεκτρονική του επιστολή προς τους φοιτητές του με το εξής μήνυμα:

Ελπίζω το μήνυμα αυτό «να σας βρίσκει ασφαλείς και ότι εσείς, οι οικογένειές σας και οι αγαπημένοι σας δεν συμπεριλαμβάνονται στις εκατοντάδες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, που τα σπίτια τους καταστράφηκαν, ή που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια, ή εξαιτίας της βίαιης αντιπαράθεσης στη Λωρίδα της Γάζας και στα περίχωρά της». Στη συνέχεια ενημερώνει για την προσθήκη της επιπλέον μέρας.

Η αναφορά του Sheinman στα θύματα της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, χωρίς να αναφερθεί στην εθνικότητά τους και με το δεδομένο φυσικά ότι εκατοντάδες, για την ακρίβεια χιλιάδες, νεκρούς έχουν μόνο οι Παλαιστίνιοι, οδήγησε σ’ ένα καταιγισμό παραπόνων από φοιτητές και γονείς φοιτητών με την αιτιολογία ότι «προσεβλήθησαν».

Ποιά ήταν η αντίδραση του πανεπιστημίου; Ο κοσμήτορας της νομικής σχολής Καθηγητής Shahar Lifshitz εξέδωσε μία ανακοίνωση έντονης αποδοκιμασίας για τη συμπεριφορά του Sheinman. O Lifshitz έγραψε ότι δικαιολογεί τα παράπονα των μαθητών και ότι σοκαρίστηκε από τις αναφορές του συναδέλφου του, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή του Sheinman «επιζήμια» και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα «με τη σοβαρότητα που αρμόζει». Επιπλέον, απαίτησε να εκδώσει ο Sheinman μία δημόσια απολογία, λέγοντας ότι τα λόγια του «αντιβαίνουν τις αξίες του πανεπιστημίου και τη νομικής σχολής».

Το editorial της Haaretz σημειώνει ότι ο Μακαρθισμός που εξαπλώνεται σε ολόκληρο το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, αρχίζει τώρα να ροκανίζει και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Στηλιτεύει ότι οι πραγματικές αξίες που αναδύονται από την ανακοίνωση του κοσμήτορα είναι εκείνες του ακραίου εθνικισμού και της αναισθησίας και αναφέρει ότι ο Sheinman μετατράπηκε σε έναν ακόμη από τους στόχους που έχει εξαπολύσει το κυνήγι μαγισσών σε ολόκληρη τη χώρα. «Είναι το πανεπιστήμιο που θα έπρεπε να απολογηθεί επειδή προσπαθεί να εξαλείψει οποιαδήποτε έκφραση δεν συντάσσεται με τη γραμμή που υπαγορεύει, καθώς προσπαθεί να υποθάλψει τα εθνικιστικά καπρίτσια των φοιτητών του» προσθέτει.

Επιπλέον το editorial αναφέρει ότι οι επικεφαλής των πανεπιστημίων του Τελ Αβίβ και του Μπεν Γκουριόν ήδη προειδοποίησαν τα δικά τους μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού να μην εκφράζονται με «ακραίο και ακατάλληλο» τρόπο στο διαδίκτυο.

Εκείνο που δεν αναφέρει η Haaretz είναι πριν από λίγες μέρες ένας άλλος καθηγήτης, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, ο Δρ. Μόρντεκχαϊ Κεντάρ είχε δηλώσει ευθαρσώς σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι «το μοναδικό πράγμα που θα απέτρεπε έναν βομβιστή αυτοκτονίας θα ήταν να γνωρίζει ότι εάν συλληφθεί, η αδελφή του ή η μητέρα του θα βιαστούν». Ο κοσμήτορας δεν τον αποδοκίμασε εξ’ όσων γνωρίζουμε, ούτε ακολούθησε καταιγισμός αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, η δήλωση σόκαρε μόνο στο εξωτερικό, όπου και όσο κυκλοφόρησε.

Το άλλο που δεν αναφέρει είναι ότι, στην ιστοσελίδα των Αμερικανών Φίλων του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν, όπως γράφει στην αρχική σελίδα, «το πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν είναι ένας μικρόκοσμος του Κράτους του Ισραήλ. Ο ποικιλόμορφος φοιτητικός πληθυσμός του ενώνεται σ’ ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που αγκαλιάζει τον Ιουδαϊσμό και τον Σιωνισμό».

Πηγές: Ρεπορτάζ Haaretz, Editorial HaaretzAFBIU

Hit the box !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s