Παλαιστινιακή Αντίσταση: ένα σύμβολο για όσους ποθούν να ζήσουν ελεύθεροι

«Υπάρχουν έθνη και λαοί, πέραν των Παλαιστινίων, που κατανοούν τι σημαίνει να προτιμάς να πεθάνεις αγωνιζόμενος παρά γονατισμένος»

Ακολουθεί το τελευταίο απόσπασμα με υπότιτλο «Το δικαίωμα στην αντίσταση» του άρθρου της Susan Abulhawa «Παλαιστινιακή Αντίσταση: ένα σύμβολο για όσους ποθούν να ζήσουν ελεύθεροι» που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2014 στο Middle East Eye.

«Το δικαίωμα στην αντίσταση»

Οι Παλαιστίνιοι τα έκαναν όλα. Επιλέξαμε την αντίσταση, πάντα, σε όλες τις μορφές της. Αντιστεκόμαστε επειδή είναι δικαίωμά μας να το κάνουμε. Επειδή είμαστε ο γηγενής λαός της χώρας και δεν έχουμε πουθενά αλλού να πάμε ή να ανήκουμε. Επειδή οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι προπαππούδες μας, και πάει λέγοντας, είναι θαμμένοι σ’ αυτή τη γη. Επειδή έχουμε δίκιο και ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Αντιστεκόμαστε παθητικά και ενεργητικά. Αντιστεκόμαστε βίαια και μη-βίαια. Είναι το νόμιμο και ηθικό μας δικαίωμα να αντιστεκόμασε με όσα μέσα διαθέτουμε σε αυτό που έχει με ακρίβεια αποδοθεί ως «προοδευτική γενοκτονία». Προσπαθήσαμε τα πάντα για να κερδίσουμε την απλούστερη από τις ανθρώπινες αξιοπρέπειες. Εγκαταλείψαμε τα νομικά, ιστορικά, ηθικά, πολιτισμικά και εθνικά μας δικαιώματα από το 78% της Ιστορικής Παλαιστίνης με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα κράτος στο εναπομείναν 22%, από την αυτοκυριαρχία του οποίου το Ισραήλ να μην μπορεί να διεκδικήσει ούτε ένα γιώτα. Αλλά το Ισραήλ ουδέποτε ενήργησε με καλή πίστη, επιλέγοντας αντίθετα να εποικίσει πάνω από τη μισή έκταση αυτής της περιοχής κατά τη χρονική περίοδο που προσπαθούσαμε να διαπραγματευτούμε την κρατική μας οντότητα. Τώρα κάποιοι Παλαιστίνιοι επέλεξαν να πάρουν και πάλι τα όπλα. Αν και οι ρουκέτες που εξαπολύονται από τη Γάζα αντιστοιχούν σε πυροτεχνήματα που δεν βλάπτουν κανέναν, η εξαπόλυσή τους είναι απολύτως λογική. Αν αυτή η ελάχιστη διασάλευση της κανονικότητας της ζωής στο Ισραήλ είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, τότε αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Αν το περισσότερο που μπορούν να κάνουν οι Παλαιστίνιοι είναι το να καταστήσουν άβολο για ένα ισραηλινό ζευγάρι να απολαύσει μια μέρα στην παραλία, στο γυμναστήριο και στις καφετέριες, ενώ ξεσκίζουν τα κορμιά των παιδιών μας, τότε αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Αυτές οι ρουκέτες είναι συμβολικές και ριζοσπαστικές διακηρύξεις της αλύγιστής επιθυμίας ενός γηγενούς λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια στην προγονική του πατρίδα. Είναι ελάχιστες πράξεις αυτοάμυνας ενός λαού εις βάρος του οποίου δεν σταμάτησαν να διαπράττονται ανείπωτα εγκλήματα εδώ και 60 χρόνια.

Υπάρχουν λαοί στον κόσμο που καταλαβαίνουν τι λέω. Λαοί που έχουν ζήσει κάτω από την τρομερή, σκληρή, εξευτελιστική μπότα ενός άλλου λαού. Λαοί που ονειρεύτηκαν και βασανίστηκαν για τη γλυκιά ανάσα της ελευθερία και της δικαιοσύνης. Που χρειάστηκε να πολεμήσουν και να πεθάνουν γι’ αυτήν εναντίον μιας πολύ ανώτερης στρατιωτικής δύναμης. Αυτός είναι ο λόγος που η Νότια Αφρική είναι στο πλευρό μας. Που οι Ιρλανδοί είναι στο πλευρό μας. Που η Βολιβία, η Βενεζουέλα, η Χιλή, η Κούβα, η ΛΔ του Κονγκό και άλλοι είναι στο πλευρό μας. Οι κοινωνίες, αν όχι οι κυβερνήσεις, σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι στο πλευρό μας. Σας ευχαριστούμε, λέμε. Σας ευχαριστούμε αδέλφια μας για την αλληλεγγύη. Δεν θα την ξεχάσουμε.

Υπάρχουν εκείνοι που καταλαβαίνουν τι σημαίνει να προτιμάς να πεθάνεις αγωνιζόμενος, παρά γονατισμένος. Για ποιο λόγο οι κάτοικοι της Γάζας, μέσα στην άφατη θλίψη τους, το φόβο, την ανασφάλεια και την αθλιότητα επιλέγουν να υποστηρίξουν την muqawama, την αντίσταση. Ορισμένοι άνθρωποι θυμούνται τον ξεσηκωμό στη Βαρσοβία, όπου οι Εβραίοι εξαπέλυαν τη δική τους εκδοχή πυροτεχνημάτων στους πολύ καλά οπλισμένους δυνάστες τους, και έτσι, πολλοί από τους Εβραίους αδελφούς και αδελφές μας στον κόσμο είναι στο πλευρό μας, προασπίζοντας το ευγενές και το ανθρώπινο.

Αλλά οι ισχυροί αυτού του πλανήτη μας κατηγορούν για την ίδια μας την αθλιότητα. Στέκονται πλάι στο Ισραήλ, ένα τρομοκρατικό αποικιοκρατικό κράτος, εξοπλισμένο με τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά μηχανές του θανάτου, και ζητούν από μας να «αφοπλιστούμε». Ξέρουμε ότι οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις σύντομα θα τονώσουν τις ισραηλινές εξαγωγές όπλων, τα οποία μπορούν πλέον να φέρουν την προσοδοφόρα ετικέτα: «Δοκιμασμένα στο Πεδίο». Ξέρουμε ότι γνωρίζουν πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα παλαιστινιακά κορμιά ως βορά στα κανόνια του κέρδους. Επίσης ξέρουμε, πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά, ότι έχουμε μόνο τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους με συνείδηση για να υλοποιήσουμε τη δική μας απελευθέρωση. Η Γάζα μας το διδάσκει αυτό κάθε μέρα. Επίσης μας διδάσκει ότι μπορούμε να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να ενωθούμε σαν λαός.

Επίσης γνωρίζουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα στο δικό μας μέρος του κόσμου. Το Ισραήλ δεν βρίσκεται εδώ αρκετό καιρό ώστε να κατανοεί αυτή τη βασική αλήθεια της γης. Κάποια μέρα, ο ήλιος θα λάμψει ξανά στην Παλαιστίνη και θα είναι ο πλουραλιστικός, πολυ-θρησκευτικός, πολυ-πολιτισμικός τόπος που υπήρξε πριν το Ισραήλ. Αυτή είναι η ειρήνη για την οποία αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας που δίνει ζωή και ελπίδα στα ανθρώπινα όντα ανεξαρτήτως θρησκείας ή κάθε άλλου αυθαίρετου χαρακτηριστικού. Και κάποια μέρα θα την έχουμε. Θα κολυμπάμε ξανά στις ακτές της Χάιφα, θα παρακολουθούμε τα κύματα να δέρνουν τους τοίχους της Άκκα. Θα ψαρεύουμε όσο μακριά χρειάζεται ν’ ανοιχτούν τα πλεούμενά μας από τη Γάζα. Θα προσευχόμαστε στο Αλ-Άκσα και στον Πανάγιο Τάφο. Θα μαζεύουμε τα πορτοκάλια μας στη Γιάφα, τα σταφύλια μας στη Χεβρώνα και τις ελιές μας παντού. Εκείνη η παλιά εικόνα των πατριαρχών, Μουσουλμάνων και Εβραίων και Χριστιανών να παίζουν χαρτιά στην Ιερουσαλήμ, θα ξαναγίνει πραγματικότητα. Και θα τιμάμε εκείνους που πέθαναν, πολέμησαν, αντιστάθηκαν και πλήρωσαν το τίμημα για όλα αυτά.

Susan Abulhawa είναι Παλαιστίνια-Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει γράψει το ευπώλητο μυθιστόρημα «Πρωινά στην Τζενίν» και έχει ιδρύσει τη ΜΚΟ «Παιδικές χαρές για την Παλαιστίνη».

Advertisements

One thought on “Παλαιστινιακή Αντίσταση: ένα σύμβολο για όσους ποθούν να ζήσουν ελεύθεροι

  1. […] έγραψε η Susan Abulhawa, «Αν αυτή η ελάχιστη διασάλευση της κανονικότητας της […]

    Like

Hit the box !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s