Ενώ η εκεχειρία λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα…

freedom flotilla1171

Σήμερα Δευτέρα 18 Αυγούστου, τα μεσάνυχτα, πρόκειται να λήξει η πενθήμερη εκεχειρία της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. Την Κυριακή οι ομάδες της Παλαιστινιακής και της Ισραηλινής αποστολής μετέβησαν στο Κάιρο για να συνεχιστούν το βράδυ οι μη-απευθείας συνομιλίες. Αξιωματούχοι του Ισραηλινού Κράτους Κατοχής θέτουν το ζήτημα του αφοπλισμού της παλαιστινιακής αντίστασης ως προαπαιτούμενο της όποιας συμφωνίας. Εκπρόσωποι των Παλαιστινίων δηλώνουν ότι χωρίς άρση του οκτάχρονου αποκλεισμού της Γάζας δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε συμφωνία, ούτε «ησυχία». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, από την πιο πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ο φόρος αίματος των Παλαιστινίων στον αγώνα για την απελευθέρωσή τους έφτασε τους 2.016 νεκρούς και τους 1.193 τραυματίες, καθώς κάποιοι υπέκυψαν στα τραύματά τους και άλλοι ανασύρθηκαν από τα ερείπια.

Οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα ξεκίνησαν εκ νέου το βράδυ της Κυριακής, μετά την άφιξη του συνόλου των μελών της ισραηλινής και της παλαιστινιακής αποστολής στο Κάιρο, καθώς είχαν μεταβεί στην έδρα τους για τριήμερες διαβουλεύσεις. Η πενθήμερη εκεχειρία λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σήμερα. Ένα τμήμα της παλαιστινιακής αποστολής θα έφτανε αεροπορικώς στο Κάιρο μέσω Αμμάν από τη Ραμάλα, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Mousa Abu Marzouq θα ερχόταν από τη Ντόχα και μία τετραμελής ομάδα από τη Γάζα αναμενόταν να φτάσει το βράδυ μετά από οκτάωρο οδικό ταξίδι.

Πρόταση 2 σταδίων είδε το AFP

Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP αναφέρει ότι είδε το σχέδιο μίας αιγυπτιακής πρότασης δύο σταδίων, το οποίο καλεί σε μια διαρκή εκεχειρία μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και νέες συνομιλίες μετά από ένα μήνα για τα πιο δύσκολα ζητήματα, όπως το αίτημα για λιμάνι και αεροδρόμιο στη Γάζα, ή για την επιστροφή των σορών Ισραηλινών στρατιωτών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η επιστροφή στο προηγούμενο στάτους κβο στην περιοχή δεν συνιστά επιλογή και παράλληλα ζήτησε τον αφοπλισμό «όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφερόμενη στις ένοπλες ομάδες της παλαιστινιακής αντίστασης στην κατοχή. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών  χαιρέτισε την ανακοίνωση της ΕΕ, λέγοντας ότι [ο αφοπλισμός] είναι ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί μια «θεμελιώδης αλλαγή» της κατάστασης. Σημειώνεται επίσης ότι το Ισραήλ αρνείται μέχρι στιγμής οποιαδήποτε προσπάθεια ανοικοδόμησης μεγάλης κλίμακας στη Γάζα χωρίς τον καθολικό αφοπλισμό της αντίστασης.

Στη Ραμάλα, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε τη δέσμευσή του στην αιγυπτιακή πρόταση. «Στόχος μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί στην αιγυπτιακή πρόταση και σε τίποτα περαιτέρω» δήλωσε. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής Azzam alAhmad δήλωσε στο AFP «τρέφουμε μεγάλες ελπίδες για τη σύναψη μιας συμφωνίας πολύ σύντομα, πριν από το τέλος της εκεχειρίας και ίσως, πολύ γρήγορα, για μία διαρκή εκεχειρία».

Την Κυριακή, την ώρα που η ισραηλινή αποστολή προσγειωνόταν στο Κάιρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Η ισραηλινή αποστολή στο Κάιρο ενεργεί με μια πολύ καθαρή εντολή να επιμείνει σταθερά στις ανάγκες περί ασφάλειας του Ισραήλ. Μόνο αν υπάρξει μια καθαρή απάντηση στις ανάγκες περί ασφάλειας του Ισραήλ, μόνο τότε θα συναινέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν η Χαμάς νομίζει ότι θα αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της απώλειες με μια πολιτική επιτυχία, κάνει λάθος».

Στον ίδιο τόνο, πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυριακής, μια σειρά υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης έκαναν ανάλογες δηλώσεις. Ο υπουργός Πληροφοριών Yuval Steinitz δήλωσε: «Πρέπει να επιμείνουμε στο ζήτημα του αφοπλισμού. Ένα λιμάνι και ή ένα αεροδρόμιο χωρίς τον αφοπλισμό είναι σαν duty free για πυραύλους και ρουκέτες». Ο υπουργός Οικονομικών Yair Lapid δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει ανοικοδόμηση χωρίς τον αφοπλισμό της Γάζας και δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς να υπάρξει ησυχία στο νότο». Ο υπουργός Οικονομίας Naftali Bennett δήλωσε: «Οποιαδήποτε συμφωνία που μας δένει τα χέρια, απλώς θα επιταχύνει την έναρξη του επόμενου πολέμου» και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των συνομιλιών του Καΐρου καλώντας σε μονομερή ισραηλινή πρωτοβουλία ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη υπογραφής οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας με τη Χαμάς.

Στη Γάζα

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Sami Abu Zuhri δήλωσε στο AFP ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους, με βασικότερο το αίτημα της άρσης του οκτάχρονου αποκλεισμού της Γάζας.

«Δεν κάνουμε πίσω σ’ αυτό. Όλα αυτά τα αιτήματα είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που δεν χρειάζονται αυτή τη μάχη ή αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει ασφάλεια είναι να την νιώσουν πρώτα οι Παλαιστίνιοι και να αρθεί ο αποκλεισμός. Τα σχόλια του Νετανιάχου περί υποτιθέμενης νίκης είναι απλώς για τα μίντια σε μια προσπάθεια να αποφύγει την οργή των Ισραηλινών και να καλύψει την αποτυχία του. Είναι αρκετό για το Νετανιάχου ότι εκατοντάδες από τους στρατιώτες του είτε σκοτώθηκαν, είτε τραυματίστηκαν, είτε αιχμαλωτίστηκαν και ότι οι ρουκέτες της αντίστασης κατόρθωσαν να χτυπήσουν τα βάθη του Ισραήλ και να μπλοκάρουν τον εναέριο χώρο του.  Συζητάμε μια συμφωνία από θέση ισχύος, όχι αδυναμίας. Είτε θα έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας, ή δεν θα έχουμε συμφωνία. Οι Ισραηλινοί δεν θα απολαμβάνουν την ασφάλεια μέχρις ότου την απολαύσει ο λαός μας και αρθεί ολοκληρωτικά ο αποκλεισμός. [Οι Ισραηλινοί στο νότο] θα επιστρέψουν σπίτι τους μόνο όταν τους το επιτρέψει η Χαμάς, όχι ο Νετανιάχου. Το Ισραήλ πρέπει να είναι προετοιμασμένο για τις συνέπειες της αποτυχίας σύναψης συμφωνίας».

Ο φόρος αίματος των Παλαιστινίων για την απελευθέρωσή τους

Την Κυριακή, οι ιατρικές αρχές στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έφτασε τους 2.016 και των τραυματιών τους 10.193, καθώς δεκάδες ακόμη Παλαιστίνιοι υπέκυψαν στα τραύματα που δέχτηκαν κατά τους βομβαρδισμούς. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός νεκρών ανασύρθηκε από τα ερείπια, καθώς χιλιάδες εκτοπισμένοι και ομάδες διάσωσης εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να ερευνήσουν στα συντρίμμια. Από το σύνολο των νεκρών, τα 541 είναι παιδιά και οι 95 ηλικιωμένοι και από το σύνολο των τραυματιών, τα 3.084 είναι παιδιά και οι 368 ηλικιωμένοι.

Πηγές: maan1maan2

Advertisements

Hit the box !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s