Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τι συμβαίνει στο κόμμα με το Ισραήλ;

tsipras

Η προσφώνηση αφορά τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε σταθεί πλάι-πλάι σε πλείστους αγώνες, αφορά εκείνο το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρώ ότι αναφέρεται στην πραγματική Αριστερά και δρα σύμφωνα με τις επιταγές της. Με αφορμή τη διοργάνωση από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Τρίπολης ενός διήμερου δράσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην Τρίπολη στις 20 και 21 Αυγούστου, που γίνεται με τη σειρά της με αφορμή τον αγώνα του Αστέρα Τρίπολης με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ τη δεύτερη μέρα στο γήπεδο του Αστέρα. Και με δεδομένο ότι στην εκδήλωση αυτή κλήθηκε και θα μιλήσει και εκπρόσωπος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα, στον οποίο και είμαι μέλος, θέλω να θέσω μερικά ζητήματα προς συζήτηση.

Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Μαντάς και Κοντονής είναι, εξακολουθούν και είναι, μέλη της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ της ελληνικής βουλής. Αυτό από μόνο του είναι πρωτοφανές και εξοργιστικό. Τόσο λόγω των τελευταίων γεγονότων, αλλά και γενικότερα. Θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί από καιρό. Δεν το έκαναν. Ωστόσο, ακόμη πιο προκλητικό και ακατανόητο είναι το περιεχόμενο της κοινής τους δήλωσης της 6ης Αυγούστου 2014, στην οποία, ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, ζήτησαν «να συνεδριάσει η Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ της Βουλής των Ελλήνων και να καταδικάσει τα εγκλήματα πολέμου  που πραγματοποιούνται από τις δυνάμεις του Ισραήλ στην Γάζα. Να ζητήσει η Ομάδα την  άμεση κατάπαυση του πυρός στην μαρτυρική λωρίδα  της Γάζας κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού  και τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών σε βάρος του αμάχου πληθυσμού της περιοχής , ο οποίος  αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης και τα λοιπά διεθνώς ισχύοντα. Να σταματήσει ο βομβαρδισμός αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων από το Ισραήλ».

Να επισημανθεί πρώτον η τουφεκιά στον αέρα ενός ανέξοδου κοινοβουλευτισμού του να υποβάλεις ένα τέτοιο αίτημα σε μια Ομάδα Φιλίας με 29 μέλη, που πλην των δύο οι υπόλοιποι 27 είναι βουλευτές της συγκυβέρνησης και των συν-αυτώ (και μεταξύ αυτών Βούλτεψη, Ασημακοπούλου, Οικονόμου, Βαρβιτσιώτης). Αυτοί θα συνεδριάσουν, θα καταδικάσουν και θα ζητήσουν; Ποιόν κοροϊδεύουν; Εμάς ή τον εαυτό τους;

Το δεύτερο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι έστω και έτσι, όπως εύστοχα σημείωσε ο χρήστης Αλληλεγγύη Αλληλεγγύη σε σχόλιο στο facebook:

« Να σημειώσω βέβαια ότι στη δήλωση Μαντά-Κοντονή δεν υπάρχει ούτε λέξη για τον παράνομο και απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, που αποτελεί άλλωστε και επίδικο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Ίσως θα έπρεπε οι βουλευτές να συμβουλευτούν κανένα πιό σχετικό μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ (υποτίθεται υπάρχουν υπεύθυνοι εξωτερικής πολιτικής), ώστε η ανακοίνωση να απηχεί στοιχειωδώς τα αιτήματα όχι των Παλαιστινίων, αλλά ακόμα και των πολιτικά ουδέτερων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Κατά τα άλλα, προσωπικά συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη βουλευτών μιας αριστεράς που θέλει να λέγεται μάλιστα και… “ριζοσπαστική” σε μια επιτροπή φιλίας με ένα κράτος-απαρτχάιντ. Σκεφτείτε μια επιτροπή φιλίας Ελλάδας – Νότιας Αφρικής, επί καθεστώτος απαρτχάιντ, στην οποία θα συμμετείχαν βουλευτες της Αριστεράς, και μάλιστα της “ριζοσπαστικής”. Θα το ανεχόμασταν; «

Θα το ανεχόμασταν; Ρωτάει ο φίλος. Όχι δεν θα το ανεχόμασταν. Και απορώ σύντροφοι, με την έννοια που προανέφερα, πώς το ανέχεστε.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε μίλησε με τη συμμετοχή του στα καλέσματα που έγιναν από παλαιστινιακές οργανώσεις και οργανώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, βγάζοντας και ο ίδιος κάλεσμα για τις 17 και τις 22 και η νεολαία του για τις 31 Ιουλίου 2014.

Επανερχόμενη στην αφορμή για την κατάθεση αυτών των προβληματισμών, το διήμερο δράσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην Τρίπολη, επίσης καλείται από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Τρίπολης και όχι κάποιο ανώτερο όργανο, αλλά εδώ ίσως αυτό να μην είναι το σημαντικότερο. Εδώ, αναδύεται ένα άλλο ουσιώδες ζήτημα για μία αριστερά,  που θέλει να λέγεται μάλιστα και… “ριζοσπαστική”- όπως έγραψε ο φίλος. Αγνοεί ο ΣΥΡΙΖΑ την καθολική έκκληση των συλλογικών φορέων του παλαιστινιακού λαού για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις εις βάρος του Ισραήλ; Διότι στην ανακοίνωση-κάλεσμα της εκδήλωσης δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό. Απολύτως καμία.   

Δεν θέλω να κουράσω άλλο, νομίζω ότι οι προβληματισμοί μου ήταν σαφείς. Προς ενίσχυση αυτών παραθέτω αποσπάσματα από ένα κείμενο του PACBI για το αθλητικό μποϊκοτάζ καθώς και την ομιλία του πρώην διεθνή του ράγκμπι Ιρλανδίας Trevor Hogan κατά την Ημέρα Οργής στο Δουβλίνο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στηλιτεύει τη συμμετοχή βουλευτών και υπουργών της Ιρλανδίας σε Ομάδα Φιλίας με το Ισραήλ.

Αποσπάσματα για το αθλητικό μποϊκοτάζ:

 Η FIFA, απαγόρευσε τη Νότια Αφρική από το διεθνές πρωτάθλημα το 1963 και άλλοι αθλητικοί οργανισμοί ακολούθησαν σύντομα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέσυρε την πρόσκλησή της  προς τη Νότια Αφρική για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, κρίκετ, τένις και άλλα αθλήματα έκαναν το ίδιο.

Ο λόγος που η Νότια Αφρική έγινε μία χώρα «non grata»-ανεπιθύμητη στον υπόλοιπο κόσμο στο χώρο του αθλητισμού ήταν λόγω της πολιτικής απαρτχάιντ της αποκλειστικά λευκής της κυβέρνησης. Το απαρτχάιντ στερούσε από τον γηγενή και κατά πλειοψηφία μαύρο πληθυσμό της χώρας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα με θανατηφόρα αποτελέσματα.

Ο λόγος που η Νότια Αφρική έγινε ξανά αποδεκτή στην αρένα του παγκόσμιου αθλητισμού στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν λόγω ενός ένοπλου αγώνα που διεξήγαγαν οι καταπιεσμένοι της χώρας, καθώς και της διεθνούς πίεσης, όπως από αθλητικούς οργανισμούς και των διαμαρτυριών, που κατέστησαν νεκρό το απαρτχάιντ.

Ένα αθλητικό μποϊκοτάζ θα μπορούσε σίγουρα να εντείνει την προσοχή του κόσμου στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει τα κατεχόμενα εδάφη του, όπως έγινε στη Νότια Αφρική.

Στο κάτω-κάτω ο αθλητισμός υποτίθεται ότι προάγει και ανταμείβει το fair play-την ίση αντιμετώπιση όλων των παικτών. Δεν υπήρχε καμία ισότητα στον τρόπο που αντιμετώπιζε η πρώην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής την πλειονότητα του πληθυσμού της. Ο κόσμος μίλησε και ένωσε τις δυνάμεις του με εκείνους που δέχονταν τις βολές και η νίκη που πέτυχε στη Νότια Αφρική ήταν μεγαλειώδης.

Η ομιλία του Trevor Hogan

Η ομιλία του Trevor Hogan, πρώην διεθνή του ράγκμπι της Ιρλανδίας, στο Δουβλίνο κατά την Ημέρα Οργής, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2014. Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία και συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη Γάζα εκείνο το Σάββατο, την 5η κατά σειρά διαμαρτυρία στην Ιρλανδία από την έναρξη του πιο πρόσφατου πολέμου στη Γάζα τον Ιούλιο.

trevor2

Ο Trevor Hogan έμεινε κρατούμενος μία βδομάδα στη φυλακή Givon του Ισραήλ, όταν το ιρλανδικό πλοίο MV Saoirse –στο πλαίσιο της εκστρατείας 2011 Κύματα Ελευθερίας για τη Γάζα- εμποδίστηκε και σχεδόν καταστράφηκε από το ισραηλινό ναυτικό σε διεθνή ύδατα καθ’ οδόν προς τη Γάζα. Ο ίδιος και τα άλλα μέλη του πληρώματος στο Saoirse δημιούργησαν την ομάδα Gaza Action Ireland. Το επόμενο σχέδιο θα είναι να φέρουν παιδιά από τη Γάζα να παίξουν ποδόσφαιρο στην Ιρλανδία.

Η σύντομη ομιλία:

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να επιτρέπουμε στο Ισραήλ να ξεκινά πάλι τη σφαγή… Δεν θα περιμένουμε να τους επιβάλουν έναν αργό θάνατο με την παράνομη πολιορκία. Δεν θα περιμένουμε. Δεν θα περιμένουμε…

Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην κατοχή… θα αντισταθούμε στην εξόντωση του παλαιστινιακού λαού. Επειδή αυτό προσπαθούν να κάνουν και δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν ατιμώρητα…

Η Γάζα είναι κατεστραμμένη. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε πουθενά… και νιώθουν αβοήθητοι. Ακόμη χειρότερα, νιώθουν αβοήθητοι όταν βλέπουν την κυβέρνηση της Ιρλανδίας και τη δειλία και την απραξία της κυβέρνησής μας, των εκπροσώπων μας. Και κοιτώ ευθέως λίγα επίλεκτα μέλη της κυβέρνησής μας. Μέλη του κοινοβουλίου και υπουργούς. Charlie Flanagan [υπουργός Εξωτερικών]. Leo Varadkar. Joanna Tuffy. Σας ονοματίζω επειδή είστε μέλη μιας ομάδας που αποκαλείται «Oireachtas Φίλοι του Ισραήλ». Πρώτα απ’ όλα σας έχω ένα μήνυμα. Πρέπει να αλλάξετε τον τίτλο σας. Πρέπει να τον αλλάξετε σε «Oireachtas Φίλοι των Εγκληματιών Πολέμου». Πρέπει να τον αλλάξετε σε «Oireachtas Φίλοι του Απαρτχάιντ». Επειδή αυτοί είστε. Πώς μπορείτε να στέκεστε με το μέτωπο καθαρό σ’ αυτή την [ακατάληπτο στο ηχητικό] να συνδεόμαστε με αυτό;

Πρέπει να βροντοφωνάξουμε και να εκθέσουμε τα ψέματα της ισραηλινής πρεσβείας, της ισραηλινής προπαγάνδας και της σιωνιστικής αφήγησης που φαίνεται να γίνονται αποδεκτά λόγω «ονομαστικής αξίας». Πρέπει να εκθέσουμε πως πρόκειται για μια πολιτική που πρώτα σκοτώνει και μετά ψεύδεται γι’ αυτό, πρώτα σκοτώνουν και μετά ψεύδονται. Και ο αρχιψεύτης, ο κύριος πολεμοκάπηλος στην Ιρλανδία είναι ο Ισραηλινός πρέσβης στα δεξιά μου, εκεί μέσα, εκεί κατοικοεδρεύει.

 [το πλήθος φωνάζει: ΜΠOOOOΥΥΥΥ Έξω! Έξω! Έξω! Έξω! Έξω!]

Όπως το λέτε θέλουμε να φύγει, θέλουμε να φύγει από τη χώρα. Δεν θέλουμε να ανεχόμαστε εγκληματίες πολέμου, απολογητές εγκλημάτων πολέμου, υποκείμενα που δικαιολογούν τη διάπραξη γενοκτονίας. Είναι έξω από τη χώρα μας. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι , αφού δεν το κάνει η κυβέρνησή μας, αφού δεν το θεσπίζει, θα το κάνουμε εμείς οι ίδιοι.  

 [το πλήθος ζητωκραυγάζει]

Θα αποκλείσουμε, θα πολιορκήσουμε αυτή την πρεσβεία, κάθε βδομάδα θα ερχόμαστε ξανά και ξανά μέχρι να τον κάνουμε να φύγει απ’ αυτή τη χώρα! Έξω! Έξω!

 [το πλήθος φωνάζει: Έξω! Έξω! Έξω! Έξω! Έξω!  Έξω! Έξω!]

Όσο υπάρχει πολιορκία στη Γάζα, θα υπάρχει πολιορκία σ’ αυτή την πρεσβεία και δεν πρόκειται να αρθεί μέχρι να ελευθερωθεί ο λαός της Γάζας.

Κύριε Flanagan, είπες την προηγούμενη βδομάδα ότι μόνο υπό εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απελαθεί ένας πρέσβης. Ε λοιπόν δεν είναι αυτές οι περιστάσεις αρκούντως εξαιρετικές για σένα;

Έξι δεκαετίες εθνοκάθαρσης, συνεχών εγκλημάτων πολέμου, βομβαρδισμού παιδιών και οικογενειών και αμάχων, δεν είναι αρκούντως εξαιρετικές περιστάσεις;

Δεν είναι το Απαρτχάιντ αρκούντως εξαιρετικό;!

Δεν είναι ο ρατσισμός και τα χυδαία ψέματα που διασπείρει αυτή η πρεσβεία κάθε βδομάδα, δεν είναι αρκούντως εξαιρετικά;

Απελάστε τον, απελάστε τον απ’ αυτή τη χώρα!

Πηγή: Mondoweiss

Διαβάστε επίσης άρθρο του Trevor Hogan που δημοσιεύτηκε στις 22 /7/2014 στον Irish Independent μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Advertisements

Hit the box !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s