Ο ευτελισμός της δημοσιογραφίας

«Ο ευτελισμός της δημοσιογραφίας είναι μια πικρή ιστορία, αλλά αναγκαστικά την καταπίνουμε σαν νιτρογλυκερίνη με περίβλημα κάψουλας, που κάποια στιγμή θα εκραγεί μέσα μας και θα μας εξαερώσει επαγγελματικά.»

Διον. Βραϊμάκης
(Από δημοσίευμα Νοεμβρίου στη Live Sport τού Σαββάτου)

Αυτό το σημείωμα αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μου να εξηγήσω στην αδελφή μου για ποιο λόγο έχω σταματήσει να ψάχνω δουλειά ως δημοσιογράφος, αν και μάχιμη στον κλάδο από το 1998 και μέλος της ΕΣΗΕΑ από 25/9/2013 (η αργοπορία όχι με δική μου υπαιτιότητα, η ΕΣΗΕΑ εξακολουθεί να μην εγγράφει ως μέλη της όσους δημοσιογράφους εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να αμοίβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

Συνοπτικά, το συμπέρασμα από τα «πειστήρια», μόνο του μηνός Νοεμβρίου, που ακολουθούν, είναι ότι σε εργοδοτικό επίπεδο ο κλάδος των ΜΜΕ είναι πλέον εντελώς ασύδοτος χωρίς να τηρείται καμία εργατική νομοθεσία και χωρίς να γίνεται κανένας  συστηματικός έλεγχος που να οδηγεί σε επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες και σε δικαίωση τους εργαζόμενους. Οι μεγάλοι όμιλοι των ΜΜΕ που ανήκουν σε ναυτιλιακό, κατασκευαστικό και άλλο κεφάλαιο καθορίζουν τους νόμους της εργασιακής ζούγκλας, ενώ το τοπίο συμπληρώνεται από πάσης φύσεως λαμόγια που ανοίγουν και κλείνουν εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. Το διάτρητο από παράθυρα νομικό οπλοστάσιο τους το επιτρέπει, αλλά κυρίως τους το επιτρέπει η συμπόρευση και η διαπλοκή τους με την πολιτική εξουσία. Συνδικαλιστικά οι δημοσιογράφοι είναι παντελώς ακάλυπτοι από το κλάμπ που τιτλοφορείται ΕΣΗΕΑ, το οποίο θεωρητικά βρίσκεται στο πλευρό τους, αλλά ουσιαστικά τους αφήνει να σπαράσσονται και να εξαϋλώνονται ως μονάδες και ως κλάδος. Οι όποιες συνεταιριστικές προσπάθειες ευδοκιμούν αποτελούν εξαιρέσεις που στηρίζουν στην καλύτερη περίπτωση φωτεινές μειοψηφίες και στη χειρότερη δεν λειτουργούν στη βάση της ισοτιμίας μεταξύ των εργαζομένων. Η πλατιά μάζα των άνεργων ή επισφαλώς εργαζόμενων στα ΜΜΕ δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει το όποιο οπλοστάσιο προσφέρει ο νεοπαγής θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) για να στήσουν δικές τους επιχειρήσεις και συνεπώς δεν έχει κριθεί αν κάτι τέτοιο θα άλλαζε το τοπίο.

Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξει συνολικά η κατάσταση είναι να αναμορφωθεί συνδικαλιστικά ο κλάδος ώστε σε ισότιμη και πλατιά βάση να απαιτήσει με παρατεταμένους απεργιακούς αγώνες την αλλαγή των συνθηκών εργασίας. Φωτεινή εξαίρεση στο δομικά και καταστατικά μαύρο τοπίο των σωματείων του κλάδου αποτελούν η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) και η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων (ΠΕΛ), αν και η τελευταία τυπικά δεν ανήκει στον κλάδο των ΜΜΕ.

 

Συνοπτικός οδηγός απόγνωσης/αφύπνισης δημοσιογράφων μηνός Νοεμβρίου:

 

Επανέκδοση «Ε»:

Η επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας» -με παραχώρηση της έκδοσής της από την πτωχευμένη πλέον από 30/5/2014 ΧΚΤ στην Τρίτη Όψη ΑΕ του δικηγόρου (άραγε ο ΔΣΑ είναι οκ μ’ αυτό;) Χάρη Οικονομόπουλου από την 1/1/2013- είναι πλέον στον αέρα. Ο Χ.Οικονομόπουλος έκανε lock out (σταμάτησε να εκδίδει την εφημερίδα και να λειτουργεί το σάιτ) μετά και την 6η κατά σειρά απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων που είχαν απομείνει στην έκδοση όντας πλέον 9 μήνες απλήρωτοι. Πολλοί εργαζόμενοι είχαν ήδη νωρίτερα σταματήσει να προσφέρουν απλήρωτοι την εργασία τους ξεκινώντας επίσχεση (είμαι μία εξ’ αυτών σε επίσχεση από Ιανουάριο του 2014) και άλλοι απολύθηκαν. (Απεργία 20-21/11, για 20-21/11 επίσης, απεργία 18-20/11, απεργία 17-18/11, απεργία 14-17/11, απεργία 7-10/11). Σημειώνεται ότι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είχαν πολλάκις και αναίτια εμπιστευτεί την εργοδοτική πλευρά «χαρίζοντάς» της το χρόνο που κάθε φορά ζητούσε δεσμευόμενη ότι θα επιλύσει το ζήτημα. Η «Τρίτη Όψη» επέβαλε λοκ άουτ στις 22/11 ενώ μόλις 10 μέρες νωρίτερα διαρρίγνυε τα ιμμάτιά της ότι «εξακολουθούν να ισχύουν οι προγραμματισμένες πληρωμές προς τους εργαζόμενους». Μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός, όπως αναφέρεται στο Zoornalistas, ότι αν και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων είχαν γίνει καθεστώς, »λίγο πολύ οι (εναπομείναντες) εργαζόμενοι το είχαν αποδεχτεί – έστω και με βαριά καρδιά«.

Ποιο σωματείο τους στήριξε ώστε να μην το αποδεχτούν;

Όμιλος Λυμπέρη

Σε ομηρία για πάνω από 2,5 χρόνια βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ομίλου «Λυμπέρη» σε περιοδικά και ραδιόφωνα. Η ιδιοκτησία των «Liberis Publications» έχει ζητήσει μέχρι σήμερα δύο φορές την αναβολή της εκδίκασης της αγωγής των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς τα οφειλόμενα δεδουλευμένα τους. Από τον Ιούλιο του 2012 περίπου 200 εργαζόμενοι βρίσκονται είτε σε επίσχεση εργασίας, είτε απολυμένοι χωρίς αποζημίωση, με οφειλόμενες αποδοχές άνω των 800.000 ευρώ. Η εταιρεία οφείλει μόνο στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ασφαλιστικές εισφορές πλέον των 5.000.000 ευρώ. Επιπλέον με αδιαφανείς διαδικασίες μεταφέρθηκαν τίτλοι της «Liberis Publications» στον έλεγχο της εκδοτικής εταιρείας “Alpha Editions”, συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά και Θεοχάρη Φιλιππόπουλου». (Πηγή: ΕφΣυν, 20/11).

Ποιο σωματείο αγωνίζεται για να βγουν από την ομηρία;

Νέα εφημερίδα από Τράγκα

Έκδοση πολυσέλιδης κυριακάτικης εφημερίδας (80 σελίδες και 2 ένθετα) ετοιμάζει ο Γιώργος Τράγκας. Παράλληλα εξετάζει, λέει, σοβαρά το ενδεχόμενο να… λανσάρει και μια καινούργια καθημερινή εφημερίδα, με καθαρά παραταξιακά (κεντροδεξιά) χαρακτηριστικά, για να καλύψει το κενό στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς ο «Ελεύθερος Τύπος» είναι εγκλωβισμένος στα σοβαρά οικονομικά του προβλήματα, ενώ η «Δημοκρατία» του Φιλιππάκη ακολουθεί –αναφέρει ο ίδιος- πορεία σύγκρουσης με την κυβέρνηση και το σύστημα Σαμαρά.
»Τώρα το που θα βρει ο Τράγκας να χρηματοδοτήσει το εκδοτικό του εγχείρημα είναι κάτι που γνωρίζει μόνο ο ίδιος και ίσως οι… χρηματοδότες του. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Τράγκας έχει αφήσει όνομα ως «καλοπληρωτής» -όσοι έχουν δουλέψει στα έντυπά του (Χώρα κλπ) το γνωρίζουν καλά από πρώτο χέρι…« (Πηγή: Zoornalistas 19/11).

Αναφορικά με το «που θα βρει να χρηματοδοτήσει» αξίζει να διαβάσει κανείς την απάντηση του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου από το Unfollow στον Γιώργο Τράγκα, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

»Γράψαμε ότι: «Ο Γ. Τράγκας, όπως λένε άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν βρεθεί στο πλευρό του, με χαρακτηριστική άνεση μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να συνομιλήσει με τον Βαρδινογιάννη, τον Σάλλα, τον Μπόμπολα, τον Μελισσανίδη, τον Μυτιληναίο , τον Κόκκαλη και πλήθος άλλων ισχυρών επιχειρηματικών παραγόντων, οι οποίοι στην παρούσα φάση τάσσονται στο πλευρό του Σαμαρά». Και όχι, θείο, δεν παίρνεις τον Μπόμπολα ή τον Μελισσανίδη ή τον Βαρδινογιάννη ή τον Σάλλα  ή τον Μυτιληναίο για… ρεπορτάζ. Όταν παίρνεις στο τηλέφωνο τέτοιους επιχειρηματίες δεν αναζητείς πληροφορίες, αλλά χορηγούς. «Ρεκλάμα», όπως τη λες χαρακτηριστικά..

ΓΡΑΨΑΜΕ κι άλλα, θείο, τα οποία δεν τόλμησες καν να διαψεύσεις. Γράψαμε για τις δυσανάλογες -σε σχέση με την κυκλοφορία της- κρατικές επιδοτήσεις που λάμβανε η εφημερίδα Χώρα, γράψαμε για το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής, γράψαμε για τη λίστα Λαγκάρντ.


ΥΓ2: Ύστερα από την πρόσφατη εντυπωσιακή στροφή σου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε να ανοίξουν και πάλι οι κάνουλες του Μυτιληναίου, προσωπικού φίλου του Αντώνη Σαμαρά. Να φτιάξεις και το εφημεριδάκι σου με τα λεφτά του Βαγγέλη, που σου ’χε κόψει το Μαξίμου όταν ήσουν αντιμνημονιακός, έτσι; Μην πάει χαμένη τόση κωλοτούμπα θείο, αμαρτία είναι…« (Πηγή: Zoornalistas)

Ποιο σωματείο θα ελέγξει τις συμβάσεις των εργαζομένων στη νέα εφημερίδα του Τράγκα;

Ελεύθερος Τύπος

Ο Αλέξης Σκαναβής εξόφλησε τον Σεπτέμβριο μετά την αποστολή εξώδικου από τα σωματεία για την πραγματοποίηση απεργίας στις 18/11. Ωστόσο ο Α. Σκαναβής “ξεχνάει” μονίμως να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων και έκανε απολύσεις λόγω μη αποδοχής από πλευράς εργαζομένων των ατομικών συμβάσεων με 700 ευρώ και κανά-δυο κατοστάρικα “μαύρα”. Η προειδοποίηση για προσφυγή στο ΣΔΟΕ απέτερεψε την εκδοτική αυτή απαίτηση. Οι εργαζόμενοι αναμένουν μέχρι τις 28 Νοεμβρίου τη (νέα) απάντηση του στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δεδουλευμένων. (Πηγή: Greektv-com, 17/11)

Νέες εβδομαδιαίες εφημερίδες πάνω στο πτώμα του «Επενδυτή»

Η «Επένδυση» του Ομίλου Κουρτάκη –όπως και η εβδομαδιαία εφημερίδα «Εξέλιξη» του πασίγνωστου «πρωταθλητή» εκδοτικών χρεοκοπιών Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, η οποία έκλεισε ήδη, βλέπε παρακάτω- πάτησαν πάνω στο πτώμα της εδώ και δέκα μήνες εκτός κυκλοφορίας εφημερίδας «Επενδυτής» των Σκαναβή και Μπενέκου. Οι εργαζόμενοι του «Επενδυτή» έμειναν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.

Οι εκδότες των νέων βερσιόν «Επενδυτή» κρύβονται πίσω από την τυπική νομιμότητα που επιτρέπει τον «κανιβαλισμό» με τους τίτλους των εφημερίδων, τον οποίο έχει καταγγείλει η ΕΣΗΕΑ (χραααατς έκανε το καλσόν καθώς σκιζόταν), ενώ οι εκδότες του Επενδυτή (Σκαναβής – Μπενέκος) »ελπίζουν ότι η αγορά θα ενταφιάσει οριστικά τις τεράστιες υποχρεώσεις τους έναντι εργαζομένων, Ταμείων, Δημοσίου, τραπεζών [και] οι ίδιοι θα αφιερωθούν απερίσπαστοι στη διάσωση της άλλης υπερχρεωμένης εφημερίδας τους, του «Ελεύθερου Τύπου», και, τελικώς, οι λίγοι και καλοί survivors θα βολευτούν στο συρρικνωμένο μετα-μνημονιακό μιντιακό σύμπαν«.


»Εκείνο που, προσωπικά τουλάχιστον, με σοκάρει είναι η χαλαρότητα με την οποία υπεισέρχονται στο ίδιο ηθικό σύμπαν οι εργαζόμενοι: Κανείς δεν βρίσκει κάτι αυτοκαταστροφικό στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος πάνω στην εξαφάνιση του παλιού. Κανείς δεν βρίσκει παράδοξο να δουλέψει σε μια νέα εφημερίδα, απόλυτη προσομοίωση της παλιάς που οδηγήθηκε στη χωματερή. Κανείς δεν βρίσκει προβληματικό το ότι η θέση εργασίας που καταλαμβάνει προϋποθέτει την καταστροφή μιας άλλης. Κανείς δεν θεωρεί αφύσικο το να «προχωρά μπροστά» αφήνοντας τους άλλους πίσω, με αποδυναμωμένα τα διαπραγματευτικά τους όπλα για τα αυτονόητα που διεκδικούν«. (Πηγή: Zoornalistas, 5/11)

Πέντε εβδομάδες κράτησε η «Εξέλιξη» του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Παρόλο που η εφημερίδα πήγαινε σχετικά καλά από πλευράς κυκλοφορίας (πουλούσε κατά μέσο όρο 15.000 την βδομάδα), ο εκδότης – διευθυντής αποφάσισε να διακόψει την έκδοσή της και ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της εφημερίδας ότι προτίθεται να ξαναβγάλει στα περίπτερα το φύλλο αλλά με άλλο όνομα. (Πηγή: Zoornalistas, 9/11).

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Εξέλιξη» μετονομάστηκε σε «Ενημέρωση» και ξαναβγαίνει στα περίπτερα. Επικεφαλής της εφημερίδας του Ανδρουλιδάκη τίθεται ο Σπύρος Τρίψας, πρώην διευθυντής του περιοδικού «Επίκαιρα» και τέως εκδότηςδιευθυντής της εφημερίδας «Η Ελλάδα αύριο» που έκλεισε αφήνοντας απλήρωτους δεκάδες εργαζόμενους. (Πηγή: Zoornalistas, 12/11).

Ποιο σωματείο απαγορεύει τον κανιβαλλισμό των τίτλων, ποιο επιβάλλει κυρώσεις σε Σκαναβή και Ανδρουλιδάκη;

Νέα Σαββατιάτικη εφημερίδα «Αγορά» του Ομίλου Real

Στην εφημερίδα 48 σελίδων εκδότης – διευθυντής εμφανίζεται (και στο πρωτοσέλιδο) ο Νίκος Χατζηνικολάου με διευθυντή έκδοσης τον Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή τον Κωνσταντίνο Ρομποτή και αρχισυντάκτες τους Γιάννη Τριάντη (πολιτικό) και ο Ομηρο Εμμανουηλίδη (οικονομικό). Στη δεύτερη σελίδα δεσπόζει εκτός από το άρθρο του Χατζηνικολάου και το σκίτσο του ΚΥΡ. … (Πηγή: Zoornalistas, 9/11).

Στην «Αγορά» αρθρογραφούν ο πρώην υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Νίκος Παπανδρέου, ο Γιάννης Τριάντης και ο συντονιστής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας. (Πηγή: Zoornalistas, 8/11).

Στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου στον Star στις 3/11, ο παρουσιαστής και νυν εκδότης έπλεξε την «αγιογραφία» του υπουργού Αργύρη Ντινόπουλου. Ερωτήματα δημιουργούνται αναφορικά με την 180 μοιρών μεταστροφή του Ν. Χατζηνικολάου, καθώς την Κυριακή 26/5/2013, στην εκπομπή Σ/Κ της τότε ΝΕΤ ο Αργύρης Ντινόπουλος κατηγόρησε τον Χατζηνικολάου ότι τα…”έπαιρνε” χοντρά από το ALTER και ότι ήθελε να “αρπάξει” το κανάλι του 902 και ο Χατζηνικολάου από την πλευρα΄του έκανε λόγο για χυδαία προσωπική επίθεση εναντίον του, αποκάλεσε τον Ντινόπουλο εκφοβιστή και λογοκριτή του Τύπου και καλούσε τότε την ηγεσία της ΝΔ να παρέμβει για τον Ντινόπουλο για «να τον μαζέψουν»…  (Πηγή: Zoornalistas, 5/11 και βίντεο).

Ποιο σωματείο θα ελέγξει τις συμβάσεις των εργαζομένων της «Αγοράς»; Ποιό σωματείο θα ελέγξει ότι δεν υποχρεώνονται να προσφέρουν εκεί με καταχρηστικούς όρους την εργασία τους οι ήδη εργαζόμενοι του Ομίλου Real;

Πάνω από 4 μήνες απλήρωτοι στον «Αγγελιοφόρο»

και τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»

Οι 125 εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» και του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», των δύο μεγαλύτερων εφημερίδων της Βόρειας Ελλάδας, είναι απλήρωτοι πάνω από 4 μήνες, έχουν δει τις αποδοχές (που δεν λαμβάνουν) να μειώνονται έως και 30% και εργάζονται εκ περιτροπής επί 3 ημέρες την εβδομάδα. Ο εκδότης και βιομήχανος Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος εκβίασε και έλαβε νέα πίστωση χρόνου για να καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του.

»Καταπάτηση συμφωνιών, συνεχή ψεύδη και έωλες υποσχέσεις. Βαθιά περιφρόνηση της εργασίας και προκλητική αδιαφορία για τις ανάγκες του προσωπικού.  Αυτές οι συνθήκες υπαγορεύουν την καθημερινότητα των 125 εργαζομένων

Παρά ταύτα, οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί Τύπου και οι διοικητικοί υπάλληλοι της εκδοτικής εταιρίας συνεχίζουν να προσφέρουν με τον ίδιο ρυθμό τις υπηρεσίες τους. Υπακούοντας στην απόλυτη ανάγκη να εργαστούν, για να βιοποριστούν«  (Πηγή: agelioforum & Zoornalistas, 13/11)

Στις διαβουλεύσεις που έχει κατά τις τελευταίες εβδομάδες με εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων και οι οποίες συχνά διεξάγονται από τηλεφώνου, ο κ. Μπακατσέλος αποφεύγει να δεσμευτεί για το χρόνο εξόφλησης των οφειλών που συνεχώς συσσωρεύει προς το προσωπικό του και επικαλείται λόγους υγείας.

Βασιλικότερος του βασιλέως εμφανίζεται ο δικηγόρος του εκδότη και αυτοδίδακτος γενικός διευθυντής, Παντελής Χαλβατζάκης, σύμφωνα με δηλώσεις του οποίου, ο δραστήριος εκδότης «βρίσκεται στο νοσοκομείο και ενδέχεται να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, από την οποία εξαρτάται η περαιτέρω πορεία του». Tην ίδια ώρα ‒ όλως παραδόξως ‒ ο Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος εμφανίζεται θαλερός και ακμαίος σε κοσμικές εκδηλώσεις και δημοφιλή events. Η πλέον πρόσφατη εμφάνισή του αφορά στην παρουσία του εκδότη στη θεατρική πρεμιέρα της ροκ όπερας «Alexander the Great», στο Βασιλικό Θέατρο…

Στη φωτογραφία θαλερός και ακμαίος ο Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος (πρώτος αριστερά) φωτογραφίζεται με τη σύζυγό του Τίμη (δεύτερη από αριστερά) και τους συντελεστές της ροκ όπερας «Alexander the Great»
(Πηγή: agelioforum & Zoornalistas, 6/11)

Ποιο σωματείο επιτρέπει να συνεχίζεται ο εμπαιγμός του Μπακατσέλου εις βάρος των εργαζομένων;

Εκδοτικός πόλεμος για τον τζόγο

Μία από τις 24 ιδιωτικές εταιρείες ιντερνετικού στοιχήματος που πήραν προσωρινή άδεια λειτουργίας είναι η εταιρεία «Stoiximan», το 50% της οποίας ανήκει στον εκδότη Φώτη Μπόμπολα, ενώ το άλλο 50% ανήκει στον Δημήτρη Μάρη της 24MEDIA, μεταξύ άλλων μίας εκ των μετόχων της Huffington Post Greece.

Στις αρχές Νοεμβρίου κυκλοφόρησε πρωτοσέλιδο άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο ΒΗΜΑ με τίτλο «O τζόγος της ντροπής» με το οποίο ο εκδότης εξαπέλυσε επίθεση κατά των 24 ιδιωτικών εταιρειών ιντερνετικού στοιχήματος που πήραν προσωρινή άδεια λειτουργίας.

Την Κυριακή 9/11 σε άρθρο του «Έθνους» με τίτλο «Οι κήνσορες», που υπογράφεται με τα αρχικά Λ. Χ., ο εκδότης Φώτης Μπόμπολας επιτέθηκε στον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη. Το άρθρο κάνει λόγο για «χειραγωγήσιμους φίλους και αυτόκλητους συνηγόρους» του ΟΠΑΠ (δηλαδή του Μελισσανίδη), «οι οποίοι a la carte προσφέρουν τις υπηρεσίες τους»: “Τζογάρουν” με την προάσπιση ενός μονοπωλίου που αναδεικνύεται σε τέρας. Το οποίο με την τεράστια οικονομική (και άλλη…) δύναμη που διαθέτει, μπορεί – κάτω από το τραπέζι – να εξασφαλίζει συμμαχίες και χειραγωγήσιμους φίλους. Αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η δύναμη του τέρατος είναι ικανή να ενσωματώνει και να εξαγοράζει σε κάποιες περιπτώσεις αυτόκλητους συνηγόρους. Οι οποίοι a la carte προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.». (Πηγή: Zoornalistas, 11/11)

Νέα διαδικτυακή πύλη από τον Δ.Μελισσανίδη του ΟΠΑΠ

Στις 3/11/2014 έγινε η την επίσημη παρουσίαση του πόρταλ pontos-news.gr, τη νέα διαδικτυακή πύλη που υποστηρίζεται από τον μέτοχο του ΟΠΑΠ και επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση, την πύλη επιμελείται μια ομάδα επαγγελματιών δημοσιογράφων, που επικουρείται σε κάθε της βήμα από τους ανθρώπους που δημιουργούν την είδηση, μέλη συλλόγων και μη, με δίκτυο ανταποκριτών, με επιστήμονες, με τεχνικούς πολυμέσων και ειδήμονες στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το πόρταλ έχει τρεις ενότητες: Μια για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους Πόντιους (δράσεις συλλόγων, φεστιβάλ χορών κλπ), μια δεύτερη με θέματα της τρέχουσας επικαιροτήτας και μια τρίτη με ιστορικά στοιχεία, ντοκουμέντα κλπ για τη γενοκτονία των Ποντίων. Την παρουσίαση του πόρταλ έκαναν η ποντιακής καταγωγής δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου και ο Πόντιος ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης. (Πηγή: Zoornalistas, 3/11)

Ηuffington Post Greece με 20 δημοσιογράφους…

Η 24ΜEDIA, media partner της ελληνικής έκδοσης, ανακοίνωσε -και επίσημα- τους επικεφαλής του δημοσιογραφικού της τμήματος. Η Σοφία Παπαϊωάννου αναλαμβάνει καθήκοντα Εditorial Director, ο Νίκος Άγουρος καθήκοντα Διευθυντή Σύνταξης και ο Παύλος Τσίμας Σύμβουλος Έκδοσης.

»Η επιτελική αυτή ομάδα, δίνοντας έμφαση στη δημοσιογραφική έρευνα, θα πλαισιώνεται από μια αρχικά 20μελή δημοσιογραφική ομάδα που θα παράγει ειδησεογραφικό περιεχόμενο σε ποικίλες μορφές (ρεπορτάζ, βίντεο, ακουστικά αρχεία, κείμενα γνώμης, blogs κ.α.). … Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της 24MEDIA και εκ των μετόχων της Huffington Post Greece Δημήτρης Μάρης δήλωσε σχετικά: «Η ομάδα που συστάθηκε για την στελέχωση της Huffington Post Greece έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό και γνώρισμα που καταδεικνύει και τον στόχο μας. Έμφαση στην ερευνητική δημοσιογραφία και στη δημιουργία ποιοτικού και ενδιαφέροντος πρωτογενούς περιεχομένου…».

Ερευνητική δημοσιογραφία και δημιουργία ποιοτικού και ενδιαφέροντος πρωτογενούς περιεχομένου σε ποικίλες μορφές (ρεπορτάζ, βίντεο, ακουστικά αρχεία, κείμενα γνώμης, blogs κ.α.) από 20 άτομα με λειτουργία 24ωρη και 7ήμερη μισθολογικά πώς αποτιμάται; (Πηγή: Zoornalistas, 15/11)

Ποιο σωματείο θα ελέγξει τις συμβάσεις των εργαζομένων στη Huffington Post Greece και στο pontos-news.gr;

Ο διάτρητος διαγωνισμός της ΝΕΡΙΤ

Πολλά γράφτηκαν για τον διάτρητο διαγωνισμό για την προσληψη συντακτών στη ΝΕΡΙΤ. Άλλα μόρια συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, άλλα μόρια τους εμφάνισαν στη δεύτερη, χωρίς δικαίωμα ένστασης αυτή τη φορά, και άλλα προέκυψαν μετά τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναξιοκρατικής στελέχωσης αποτελεί το αθλητικό επιτελείο. Προκρίθηκε η πρασινογάλαζη πολιτικός Άρια Αγάτσα και απουσιάζει ο Μάκης Τσίλκος, «ένας από τους ελάχιστους συντάκτες στίβου, με πολύχρονη παρουσία στα έντυπα μέσα, στην ΕΡΤ και στην ΕΡΑ, άριστος γνώστης τού αντικειμένου, και με άπειρες ώρες μεταδόσεων από ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις».

» Πόσο πιο έμπειρη και ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΗ είναι η πρασινογάλαζη πολιτικός Αρια Αγάτσα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ΝΕΡΙΤ; Να τη δούμε να μεταδίδει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβο και… πολεμικές τέχνες και μετά να τελειώσουμε ως δημοσιογράφοι!« (Πηγή: Harddog-sport, 4/11)

Ποιο σωματείο έδρασε αποτελεσματικά ενάντια στον εμπαιγμό των εργαζομένων και των υποψήφιων εργαζομένων σε ΝΕΤ και ΝΕΡΙΤ;

Δεδουλευμένα 7 μηνών χρωστάει ο Δελλατόλας στο Ποντίκι

Πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του προς τους  εργαζόμενους κατέθεσε ο εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Ποντίκι» Αντώνης Δελλατόλας και το απέστειλε και στην ΕΣΗΕΑ. Σύμφωνα με αυτό δεσμεύεται ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 θα καταβάλει στους εργαζόμενους από ενάμισι μισθό μηνιαίως (πλην Δεκεμβρίου και Απριλίου που θα είναι ένας μισθός και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα) και ότι τον Ιούνιο θα καταθέσει νέο πρόγραμμα που θα καλύπτει την εκκρεμότητα των τριών μηνών. Παράλληλα σε υποσημείωση της επιστολής αναφέρεται ότι «η εταιρεία δεσμεύεται, για όποιον συνάδελφο επιθυμεί να αποχωρήσει, ότι θα καλύψει εφάπαξ τα δεδουλευμένα». (Πηγή: Zoornalistas, 11/11)

Νέο φιλόδοξο αθλητικό σάιτ

Μεγάλο και δημοσιογραφικό πλούσιο αθλητικό σάιτ ετοιμάζει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, λέγεται με τη στήριξη ισχυρού επενδυτή, με στόχο να ξεκινήσει αρχές Δεκέμβρη. Τα γραφεία του εγχειρήματος βρίσκονται στη Δάφνη, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώ ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της ιστοσελίδας έχει ανατεθεί στην ελληνική εταιρία προγραμματισμού Actom και η διαφημιστική καμπάνια θα είναι ανάλογη με τις φιλοδοξίες που υπάρχουν για το σάιτ.

»Το δημοσιογραφικό σχήμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με αξιόλογες συνεργασίες και «πρώτων» ονομάτων, αλλά και έμπειρων σε σάιτ στελεχών. Κρούσεις έχουν γίνει ακόμα και σε επιτελικούς εφημερίδων – ανεξάρτητα με το αν τελεσφόρησαν – ενώ ήδη υπήρξαν αποχωρήσεις από άλλες διαδικτυακές σελίδες για να προσχωρήσουν … ενώ στο σποτ γίνεται λόγος για την «καλύτερη ομάδα δημοσιογράφων του Ίντερνετ». (Πηγή: Harddog-sport, 18/11)

Ποιο σωματείο θα ελέγξει τις συμβάσεις των εργαζομένων στο νέο site;

Ξανακυκλοφορεί το περιοδικό ΜΕΤΡΟ

Ανακοινώθηκε η επανακυκλοφορία του, αλλά όχι από ποιον. Η έκδοση του περιοδικού είχε σταματήσει απότομα τον Δεκέμβριο του 2005. Αναφέρεται ότι θα ξαναβγει σχεδόν με την ίδια συντακτική ομάδα με τη διεύθυνση στα χέρια της παλιάς του διευθύντριας Μαρίας Παναγιώτου και συνεργάτες όπως ο Τζίμης Πανούσης και ο Αρκάς, αλλά και με πολλούς νέους συντάκτες. (Πηγή: Greektv-com, 19/11)

Ποιο σωματείο θα ελέγξει τις συμβάσεις των εργαζομένων στο περιοδικό ΜΕΤΡΟ;

Νίκη απολυμένων εργαζομένων εναντίον συκοφάντη εκδότη στη Λέσβο

Σε 18 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο εκδότης της εφημερίδας «Αιολικά Νέα» Γιώργος Κονδυλούδης από το Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου, ο οποίος συκοφάντησε με πρωτοσέλιδα τους πρώην εργαζόμενους για να εκφοβίσει τους απολυμένους να σταματήσουν τις ενέργειες διεκδίκησης των δεδουλευμένων και των νομίμων αποζημιώσεων τους, τις οποίες μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλει. Το δικαστήριο του επιβάλλει να δημοσιεύσει όλη τη δικαστική απόφαση στην εφημερίδα του προς αποκατάσταση των εργαζομένων και επιδίκασε και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

»Η δικαστική αυτή απόφαση του Εφετείου είναι μια σημαντική νίκη γι αυτούς που δεν έσκυψαν και όσους συνεχίζουν να μην σκύβουν το κεφάλι.«
(Πηγή: Greektv & Zoornalistas, 11/11)

Ποιο σωματείο δεν ήθελε να δημιουργηθεί η ΣΕΜΜΕΛ;

Κατάργηση της Διαιτητικής Απόφασης της ΕΤΕΡ

Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), έσυρε την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ), στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και κέρδισε μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα μέλη της. Η Απόφαση Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, που εκδόθηκε στις 3 Σεπτέμβρη για τα μέλη της ΕΤΕΡ καταργούσε στην πράξη τόσο τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό των 500€ όσο και άλλες αντεργατικές “ρυθμίσεις” και νομοθετήματα των τελευταίων ετών. Στη συνέχεια η ΕΙΙΡΑ πέτυχε την αναστολή της Απόφασης του ΟΜΕΔ που αφορούσε στα μέλη της ΕΤΕΡ βασιζόμενη στον νέο αντεργατικό νόμο  4303/2014. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή πριν καν συγκροτηθεί η 5μελής επιτροπή που προβλέπει ο ίδιος ο νόμος.
(Πηγή: Zoornalistas, 12/11)

Τι κρύβει η βίαιη κατάργηση της Διαιτητικής Απόφασης της ΕΤΕΡ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ καλεί το Διασωματειακό του Τύπου, τις ενώσεις, τα σωματεία, τις συλλογικότητες, τις παρατάξεις και κάθε εργαζόμενο να μας στηρίξουν στον αγώνα μας ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών και να συμπορευτούμε στην απόκρουση των κυβερνητικών επιθέσεων. Σήμερα η κυβέρνηση και οι εργοδότες χτυπούν με νομοθετήματα γραμμένα στο πόδι την Συλλογική Σύμβαση της ΕΤΕΡ. Αύριο έπεται συνέχεια. Παλεύουμε για τα εργατικά μας δικαιώματα, για κοινωνικό κράτος και ζητούμε τη στήριξη σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο όλων των εργαζομένων, των συνδικάτων και των εκφραστών της Λαϊκής Τάξης.
Θέλουμε τη ζωή μας πίσω και θα την πάρουμε με κάθε κόστος.
Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

(Πηγή: Zoornalistas, 6/11)

Ο ευτελισμός της δημοσιογραφίας

Αποσπάσματα από το άρθρο «Η κακοδιοίκηση των ολίγων – Πώς οι ολιγάρχες κατέστρεψαν την Ελλάδα», που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του περιοδικού «Foreign Affairs»:

»Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια χούφτα πλουσίων οικογενειών –μια καθ’ όλα ολιγαρχία πλην του τίτλου- κυριαρχεί στην ελληνική πολιτική. Αυτές οι ελίτ έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους μέσα από τον έλεγχο των μίντια«

»με πρόσβαση σε πλούσιους χορηγούς και μιντιακές ελίτ, οι πολιτικοί αυτών των αστικών εκλογικών περιφερειών μπορούσαν να γίνουν εθνικοί παίκτες χωρίς να αναγκάζονται να βασιστούν σε κομματικούς μηχανισμούς«

»Οι περισσότεροι Έλληνες ενημερώνονται από την τηλεόραση και από οκτώ ιδιωτικά κανάλια, όλα ελεγχόμενα από πολύ γνωστούς επιχειρηματίες, που μοιράζονται το 90% της αγοράς. Ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες, όπως ο Γιάννης Αλαφούζος που ίδρυσε τον μιντιακό όμιλο ΣΚΑΪ, είναι ναυτιλιακοί μεγιστάνες των οποίων οι επιχειρήσεις στηρίζονται ελάχιστα σε κρατικά συμβόλαια και άδειες. Αλλά οι περισσότεροι έχουν βουτηγμένα τα χέρια τους σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που εξαρτώνται βαθιά από την κυβερνητική στήριξη. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, μεγαλομέτοχος στον μεγαλύτερο ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, το MEGA, ελέγχει δύο πετρελαϊκές εταιρείες, τις Motor Oil Hellas και Vegas Oil & Gas, ενώ διαθέτει και σημαντικό μερίδιο στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, την τράπεζα Πειραιώς. Στους υπόλοιπους μέτοχους του MEGA συμπεριλαμβάνονται ο Γιώργος Μπόμπολας, του οποίου η μεταλλευτική εταιρεία εξαρτάται από κρατικές αδειοδοτήσεις και η κατασκευαστική του εταιρεία έχτισε εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς του 2004, και ο Σταύρος Ψυχάρης, του οποίου τα επιχειρηματικά συμφέροντα εκτείνονται από τις εκδόσεις μέχρι την αγορά ακινήτων και τον τουρισμό.

Το MEGA, όπως σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εφημερίδες της Ελλάδας, λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό με χασούρα. Αλλά, όπως εξηγεί μια αμερικανική διπλωματική διαρροή του 2006, οι ιδιοκτήτες δεν νοιάζονται. Κρατούν τους σταθμούς όρθιους «πρωτίστως για να ασκούν πολιτική και οικονομική επιρροή» – για να διασφαλίζουν με άλλα λόγια ότι θα συνεχίζουν να πλουτίζουν από την κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που οι 11 εκατομμύρια πολίτες της χώρας έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε τόσα πολλά τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες– ο Μπόμπολας και ο Ψυχάρης διαθέτουν έκαστος δικές του εφημερίδες επίσης- καθώς και ο λόγος που οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι έχουν τόσο λίγες διεξόδους για να διοχετεύσουν το προϊόν της εργασίας τους

»Η Ελλάδα τώρα βρίσκεται στον πάτο των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με την κοινωνική κινητικότητα και κοντά στην κορυφή αναφορικά με την ανισότητα –ένα πρόβλημα που οι έλληνες πολιτικοί και τα μίντια έχουν αγνοήσει σχεδόν ολοκληρωτικά. Ακόμα και στο ζενίθ των δαπανών πριν την κρίση, η Αθήνα πρόσφερε ελάχιστες παροχές στους φτωχούς. Σήμερα, πάνω από το 90% των ανέργων δεν λαμβάνει καμία κρατική βοήθεια, περίπου 20% των παιδιών υπολογίζεται ότι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης.«

ΥΓ: Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν θα κατέβω στην «ξεχωριστή» πορεία της ΕΣΗΕΑ στις 26/11, αλλά στην κοινή πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 27/11 και δεν με αφορά η «με κάθε κόστος» παραμονή στον απαξιωμένο κλάδο των ΜΜΕ.

Advertisements

Hit the box !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s